Här hittar du de artiklar ST Press publicerat om Pensioner. Du kan även följa vad ST Press skriver om Pensioner genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
Vid årsskiftet blir det möjligt att göra uppehåll i utbetalningen av tjänstepensionen. Parterna i den statliga sektorn har nu träffat avtal om hur den nya möjligheten ska tillämpas.
Att kvinnor i genomsnitt får lägre pension än män beror delvis på deltidsarbete, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport. Men enligt rapporten är det svårt att avgöra hur stor betydelse just deltidsarbetet har.
Mer än hälften av tjänstemännen i åldern 50 till 67 år planerar att gå i pension före riktåldern. Det viktigaste skälet uppges vara brister i arbetsmiljön, enligt en ny rapport från TCO. ”Vi behöver ett pensionssystem som gör det lönsamt att jobba längre”, konstaterar TCOs ordförande Therese Svanström.
Felaktiga utbetalningar från a-kassorna och Försäkringskassan kan ligga till grund för pensionsberäkningar, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en ny rapport.
Det svenska pensionssystemet bygger på att människor tar ansvar genom medvetna val, men enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, är det svårt att göra sådana val. ”Människors valmöjligheter om sådant som påverkar deras pensioner är ofta begränsade”, konstaterar projektledaren Per Gustafson i ett pressmeddelande.
De politiska partierna är överens om att skapa möjlighet till ett mer flexibelt uttag av tjänstepension. I pensionsgruppen har samtliga partier bland annat enats om att det ska vara möjligt att pausa utbetalningarna av tjänstepension. ”Förslaget innebär att det blir enklare och mer förmånligt för en pensionär att börja arbeta igen”, kommenterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje ställningstagandet.
Fler arbetar längre efter åldersgränshöjningen i pensionssystemet, men det finns skillnader i hur olika grupper påverkas. ”Möjligheten att kunna välja har ökat för en ganska resursstark grupp, men minskat för en resurssvagare grupp”, konstaterar Stefanie König på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
Regeringen har fastställt att 67 år blir riktålder för pension även 2029. Riktåldern ska med start 2029 avgöra övriga åldersrelaterade bestämmelser kring pensionen. I ett pressmeddelande framhåller äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, M, att det är avgörande att arbetslivet förlängs för att de som går i pension ska få goda ekonomiska villkor.
Bara var tionde planerar att jobba till 67 års ålder, medan tre av tio har för avsikt att gå i pension före 65, enligt en opinionsundersökning som pensionsbolaget SPP låtit Novus genomföra.
Pensionsmyndigheten står inför stora utmaningar, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport. Enligt ISF har myndighetens handläggning blivit mer arbetskrävande och behovet av resurser ökat. Granskningen visar också att fel i myndighetens eget it-system skapar problem.
Det kommer att dröja länge innan tjänstepensionerna är jämställda – och utvecklingen går inte entydigt åt rätt håll, konstaterar Statens tjänstepensionsverk, SPV, efter en fördjupad studie.
Höj ålderspensionsavgiften och dela ut det befintliga överskottet i pensionssystemet, skriver TCO-företrädare i en debattartikel i Dagens Nyheter. För att människor ska känna framtidstro behöver de inkomstrelaterade delarna i pensionssystemet förstärkas, anser de.
Mellan 110 000 och 150 000 anställda löneväxlar genom att byta en del av lönen mot pensionssparande, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
Regeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att säkerställa att ersättningar från socialförsäkringarna kan betalas ut även i krig och vid krigsfara. Bakgrunden är det osäkra säkerhetspolitiska läget.