Här hittar du de artiklar ST Press publicerat om Tjänstepension. Du kan även följa vad ST Press skriver om Tjänstepension genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
Vid årsskiftet blir det möjligt att göra uppehåll i utbetalningen av tjänstepensionen. Parterna i den statliga sektorn har nu träffat avtal om hur den nya möjligheten ska tillämpas.
De politiska partierna är överens om att skapa möjlighet till ett mer flexibelt uttag av tjänstepension. I pensionsgruppen har samtliga partier bland annat enats om att det ska vara möjligt att pausa utbetalningarna av tjänstepension. ”Förslaget innebär att det blir enklare och mer förmånligt för en pensionär att börja arbeta igen”, kommenterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje ställningstagandet.
Arbetsgivarna måste sätta av mer pengar, under längre tid, för att höja statsanställdas tjänstepensioner. Det kräver facken när det statliga tjänstepensionsavtalet nu omförhandlas. Kraven är kostsamma och kan behöva åtföljas av tunga eftergifter, enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.
Det kommer att dröja länge innan tjänstepensionerna är jämställda – och utvecklingen går inte entydigt åt rätt håll, konstaterar Statens tjänstepensionsverk, SPV, efter en fördjupad studie.
Invasionen av Ukraina har inte fått några större ekonomiska konsekvenser för Kåpan, som förvaltar statligt anställdas tjänstepensioner. Föreningen har tidigare haft exponering mot Ryssland men enligt Marie Giertz, vice vd och kapitalförvaltningschef, kommer investeringarna där nu att upphöra.
Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST är med, stöder finansdepartementets förslag om utvidgad sekretess för uppgifter om statsanställdas tjänstepensioner. Journalistförbundet anser däremot att förslaget är för långtgående.
Många känner sig osäkra på vilka villkor som väntar när det är dags för pension. Hur det faktiskt blir hänger på förhandlingar och politiska beslut. Men en sak är klar – vi behöver arbeta längre.
Hälften av de nyblivna pensionärer som haft en statlig anställning vill fortsätta med att vara lediga på heltid, visar en undersökning från Statens tjänstepensionsverk, SPV.
Regeringen vill gå längre än EUs tjänstepensionsdirektiv och ha ännu högre krav på tjänstepensionsföretagen. Men parterna i den statliga sektorn menar att det riskerar att försämra avkastningen och därmed tjänstepensionen.
Efter segslitna förhandlingar och hot om strejk från de fackliga organisationerna har nu arbetsgivarorganisationen Almega gjort en överenskommelse om flexpensioner med Unionen och Sveriges Ingenjörer. Uppgörelsen berör också turordningsreglerna vid uppsägning.
Enligt ett EU-direktiv ska arbetstagare kunna flytta fritt inom EU utan att förlora intjänad pensionsrätt. För att genomföra direktivet i Sverige krävs en ny lag, men förändringarna mot gällande lagar och avtal är små, skriver utredaren.