Lagrådet avstyrker regeringens lagförslag
Lagrådet gör tummen ned för förslaget att göra det möjligt att utelämna beslutsfattarens namn vid underrättelser om myndigheters beslut. Däremot har Lagrådet inga invändningar mot övriga delar av regeringens förslag för att stärka skyddet för offentliganställda.
Regeringen har skickat en remiss till Lagrådet med förslag på lagändringar i syfte att stärka offentliganställdas skydd mot att utsättas för våld, hot och trakasserier. Förslaget innebär bland annat att det införs ett uttryckligt stöd i lagen för att i vissa fall utelämna beslutsfattares namn i skriftliga underrättelser.
I sitt yttrande konstaterar Lagrådet att den som berörs av ett beslut ändå kommer att kunna vända sig till myndigheten för att få veta vem som fattat det. ”Värdet av den nu föreslagna ändringen kan ifrågasättas”, skriver Lagrådet.
Risken för att utsättas för hot eller våld är dessutom störst för offentliganställda som arbetar i direkt kontakt med de berörda, påpekar Lagrådet. Därför kan den som berörs ofta antas veta vem som fattat beslutet. Den föreslagna ändringen innebär därför bara en fördröjning och olägenhet för den som berörs samt merarbete för myndigheten, skriver Lagrådet.
Lagrådet framhåller också att anonymiserade beslut kan innebära en risk för att någon annan än beslutsfattaren utsätts för repressalier.
”Lagrådet inser att den samhällsförändring som utredningen och regeringen hänvisar till visserligen gör det befogat att hantera frågan om våld, hot med mera mot offentliganställda, men anser att just detta förslag om ändring av förvaltningslagen inte är utformat så att det kan antas tillgodose det syfte som har angetts, det vill säga att minska offentliganställdas utsatthet”, skriver Lagrådet i sitt yttrande.
Däremot har Lagrådet inga invändningar mot de övriga delarna av regeringens förslag, som bland annat omfattar ett utvidgat straffrättsligt skydd, skärpta straffskalor för våld eller hot mot tjänsteman samt kriminalisering av förolämpning mot tjänsteman.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.