Regeringen vill skärpa straffen för hot mot offentliganställda
I en lagrådsremiss föreslår regeringen skärpt lagstiftning i syfte att skydda offentliganställda från att utsättas för våld, hot och trakasserier. De föreslagna lagändringarna innebär bland annat att straffen för sådana handlingar skärps.
Offentliganställda utsätts i hög grad för våld, hot och trakasserier, konstaterar regeringen i lagrådsremissen. Detta problem har ökat i omfattning och förekommer enligt regeringen inom i princip hela förvaltningen. Regeringen framhåller att det inte går att bortse från att det finns offentliganställda som medvetet eller omedvetet underlåter att vidta tjänsteåtgärder eller fatta korrekta beslut av rädsla att utsättas, vilket innebär att grundläggande principer om objektivitet, legalitet och likabehandling åsidosätts.
Brott och andra otillbörliga gärningar som begås mot en person på grund av dennes tjänsteutövning är enligt lagrådsremissen ett angrepp inte bara mot den som utsätts utan i förlängningen även mot demokratin och samhället som sådant.
I syfte att minska offentliganställdas utsatthet föreslår regeringen att det straffrättsliga skyddet i brottsbalken för tjänstemän och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner ska stärkas, och att straffskalorna ska skärpas. Lagförslaget innebär också att ett nytt brott, förolämpning mot tjänsteman, införs.
Förslaget innebär också att det införs ett uttryckligt stöd i lagen för att i vissa fall utelämna beslutsfattares namn i skriftliga underrättelser, samt att sekretessen i personaladministrativ verksamhet stärks. Åtal där handlingarna innehåller säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter ska enligt förslaget hanteras av Stockholms tingsrätt.
Regeringen föreslår att den nya lagstiftningen ska träda i kraft 2 juli 2025.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.