Kritik mot arbetsrättsförslag från EU
Både fack och arbetsgivare säger nej till Europakommissionens förslag till ändringar i utstationeringsdirektivet och ny reglering av strejkrätten, skriver Europaportalen.
EUs sysselsättningskommissionär László Andor presenterade på onsdagen två förslag för att öka skyddet för löntagare inom EU. Det ena är en förordning kallad Monti II som ska säkerställa strejkrätten i EU. Det andra förslaget är en förstärkning av utstationeringsdirektivet.
Enligt László Andor ska Monti II minska osäkerheten efter Viking Line- och Lavaldomarna, som har tolkats som att den ekonomiska friheten går före strejkrätten, skriver Europaportalen, EP.
”Monti II skickar en tydlig signal som bekräftar att friheten att erbjuda tjänster inte har företräde före sociala rättigheter eller tvärt om”, citerar EP László Andor från presentationen.
Men både Svenskt Näringsliv och svenska LO är skarpt kritiska mot kommissionens förslag.
”Förslaget är ett direkt ingrepp och begränsning av de grundläggande fackliga rättigheterna”, säger LO-juristen Claes-Mikael Jonsson till EP.
Claes-Mikael Jonsson menar att kommissionens förslag i stället skapar osäkerhet kring vilka stridsåtgärder som är lovliga. På Svenskt Näringsliv säger arbetsrättsjuristen Lars Gellner att strejkrätten inte förändras av det nya förslaget:
”Monti II förändrar inte i sak EU-domstolens ställningstagande i Lavalmålet. Från det framgår det att strejkrätten är en del av Europarätten, men att det varken ligger över eller under de ekonomiska friheterna. Utifrån det kan man tycka att förordningen är rätt onödig”, säger Lars Gellner till EP.
Kommissionens förslag till stärkt utstationeringsdirektiv bygger på ökad information till arbetsmarknadens parter. Övervakningen ska också skärpas och reglerna för medlemsländernas kontroll av utstationering ska förbättras.
LO är i grunden positivt till förändringarna av direktivet:
”Förslaget innebär att fack och myndigheter får redskap för att hantera de orättvisor som ibland uppstår vid utstationering”, säger LOs Claes-Mikael Jonsson.
På Svenskt Näringsliv vänder man sig emot att ansvaret flyttas från underentreprenörer till huvudentreprenörer:
”Vi är mycket starkt emot direktivförslaget både på principiella grunder och för att det kommer att försvåra den fria rörligheten för tjänster på den inre marknaden”, säger Lars Gellner till EP.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.