EU backar om strejkstopp
EU-kommissionen backar när det gäller reglering av strejkrätten. I ett brev till Europaparlamentets talman har kommissionens ordförande meddelat att det förslag som kallats Monti II dras tillbaka.
Under maj gav tolv nationella parlament i EU kommissionen bakläxa för förslaget att reglera strejkrätten. Sedan dess har kommissionen övervägt om man ska behålla, förkasta eller ändra sitt förslag till förordning. I ett brev till EU-parlamentets talman Martin Schulz meddelade kommissionens ordförande José Manuel Barosso i går att förslaget dras tillbaka.
Det är första gången den så kallade subsidiaritetsprövningen får genomslag, konstaterar de svenska fackens Brysselkontor i ett nyhetsbrev. Den innebär att kommissionen måste ompröva ett förslag om minst en tredjedel av de nationella parlamenten anser att förslaget inkräktar på den nationella självbestämmanderätten.
De svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco har agerat gemensamt för att förhindra att Monti II skulle genomföras. De skrev ett brev till riksdagens arbetsmarknadsutskott i våras, och den svenska riksdagen var ett av de tolv parlament som tvingade kommissionen att ompröva förslaget.
”Det är bra att förslaget dras tillbaka och en seger för oss som anser att människors fackliga rättigheter inte får underkastas företags ekonomiska friheter”, skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.