EU-kommitté utreder utstationering
EU-kommissionen har tillsatt en kommitté för att utreda utstationeringsdirektivet. I kommittén ingår representanter för arbetsmarknadens parter.
EU-kommissionen och Europaparlamentet är på kollisionskurs om utstationeringsdirektivet. Parlamentet antog i höstas ett krav på en förändring av utstationeringsdirektivet så att värdlandets regler och avtal ska respekteras när utländska företag tar med sig egen arbetskraft för uppdrag i andra EU-länder. Enligt nuvarande regler ska lagstiftade lägstalöner eller gällande tariffavtal tillämpas, vilket innebär problem i till exempel Sverige, som varken har det ena eller andra.
EU-parlamentet anser att EG-domstolen inte har tolkat utstationeringsdirektivet i enlighet med lagstiftarens avsikt och vill därför förtydliga det. Men EU-kommissionen hävdar att det är medlemsländernas tillämpning av direktivet som brister.
Nu har kommissionen ändå beslutat kalla in en särskild kommitté för att se över direktivet. I gruppen ingår en representant från varje medlemsland och tio representanter för arbetsmarknadens parter. Claes-Mikael Jonsson från svenska LO representerar de nordiska fackliga organisationerna.
– Det är i alla fall bra att kommissionen visar intresse för frågan. Men kommissionen vill fokusera på problem med implementeringen i medlemsländerna, medan vi menar att det är fel på direktivet, säger Claes-Mikael Jonsson i ett nyhetsbrev från Brysselkontoret.
Kommittén hade sitt första möte förra veckan och ska presentera sina resultat i juni nästa år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.