Riksdagsutskott avvisar EU-förslag

ARBETSRÄTT2012-05-04

Riksdagens arbetsmarknadsutskott säger enhälligt nej till EU-kommissionens förslag till nya regler för arbetsrätten. Enligt utskottet strider förslaget mot subsidiaritetsprincipen.

EU-kommissionens arbetsrättsförslag, det så kallade Monti II, har mötts av hård kritik från facket. Både TCO och LO har hävdat att förslagen innebär en inskränkning av den nationella strejkrätten och därför strider mot EUs egen subsidiaritetsprincip, som innebär att beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå och så nära medborgarna som möjligt.

Nu säger riksdagens arbetsmarknadsutskott att det föreslagna systemet för att lösa tvister på arbetsmarknaden kan störa de väl fungerande svenska modellerna. Den typen av frågor måste vara en del av de nationella arbetsmarknadsmodellerna, som inte bör regleras på EU-nivå. I sitt nuvarande skick är EU-kommissionens förslag inte förenligt med subsidiaritetsprincipen, menar ett enigt utskott, och föreslår att riksdagen beslutar om ett motiverat yttrande till Europaparlamentets, rådets och kommissionens ordförande.

”Vi delar bedömningen att förslaget inte skulle bidra till att klargöra förhållandet mellan arbetstagarnas grundläggande friheter och företagens ekonomiska rättigheter och att det skulle innebära ett alltför stort ingrepp i sådant som på grund av skillnaderna medlemsstaternas sätt att reglera sina arbetsmarknader bäst avgörs på nationell nivå”, säger TCOs chefsjurist Samuel Engblom i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA