EU-förslag om strejkrätt nobbas

ARBETSRÄTT2012-05-24

Tolv nationella parlament avvisar EU-kommissionens förslag till reformer av arbetsrätten. Därmed tvingas kommissionen att dra tillbaka sitt förslag, enligt EUs subsidiaritetsprincip.

Den svenska riksdagen avvisade i ett motiverat yttrande EU-kommissionens förslag till ändrad reglering av strejkrätten, det så kallade Monti II. Nu har ytterligare elva nationella parlament sagt nej till förslaget, skriver de svenska fackens Brysselkontor.

Varje nytt förslag till gemensam lagstiftning ska genomgå en subsidiaritetsprövning. Om minst en tredjedel av de 27 EU-länderna avvisar förslaget måste EU-kommissionen ompröva det. Det är första gången den så kallade subsidiaritetsprövningen får konkret effekt.

Kommissionen kan nu ompröva, ändra eller stå fast vid sitt förslag. Om den väljer att hålla fast vid det ursprungliga förslaget måste den motivera sig till ministerrådet och Europaparlamentet, som sedan prövar om förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen. Både organen kan var för sig stoppa förslaget.

Subsidiaritetsprincipen innebär att beslut ska fattas på lägsta möjliga effektiva politiska nivå, så nära medborgarna så möjligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA