Avtal klart inom staten

AVTAL2010-10-14

I dag har parterna tecknat ett nytt avtal för statens anställda. Det innehåller siffersatta nivåer för löneökningar och en kraftig förstärkning av ersättningen till långtidssjuka, vilket ST krävt. Men förbundet fick backa i frågan om individgarantier.

Av:  Eva Spira

– Vi har nått ett riktigt bra resultat, inte minst med tanke på utgångsläget, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar om det nya tvååriga avtalet mellan Arbetsgivarverket och OFR, där ST ingår.

Arbetsgivarna ville bland annat införa sifferlösa avtal, utan garantier för löneökningarnas nivå, och ta bort ersättningen för sjukvård. Arbetsgivarverket krävde också att arbetsgivarna i flera frågor ensamma skulle förfoga över beslutanderätten om man inte blev överens med facket lokalt.

Inget av de kraven har arbetsgivarsidan fått igenom.

Det nya avtalet för STs medlemmar inom myndighetsområdet gäller från 1 oktober, är tvåårigt och har två revisionstillfällen. Om de lokala parterna inte kommer överens om annat höjs lönerna med lägst 1,8 procent från 1 oktober 2010 och med lika mycket från 1 oktober 2011. Värdet är något högre än i de flesta andra avtal som träffats under 2010.

En av de största segrarna för ST, och de förbund man förhandlat tillsammans med, är att sjuklönen på 10 procent, som i dag utbetalas fram till den nittionde sjukdagen, utökas fram till dag 364. Det blir 2 500 kronor mer i månaden för den som har en månadslön på 25 000 kronor.

– Det är historiskt och något vi slagits för i 15 år, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Men ST lyckades inte få igenom sitt krav på en individgaranti i avtalet.

I det förra avtalet gjordes en avstämning inför det tredje och sista året i avtalsperioden för att se till att alla fått minst 1 050 kronor i löneökning under treårsperioden.

– Individavstämningen är en viktig fråga och ingen tycker det är roligt att den är försvunnen. Nu har vi en annan konstruktion som kanske ger ett bättre resultat i slutändan, menar Åsa Erba-Stenhammar.

Den som får en låg löneökning eller inget påslag alls ska få en individuell åtgärdsplan.

– Det ställer höga krav på de fackliga förhandlarna. Förarbetet med lönekriterier och lönestrukturer blir viktigare än någonsin och det behövs en uppföljning efter varje lönerevision. Fungerar det inte ska man söka stöd centralt. Det här kan bli ett bättre verktyg för löneutveckling än att det sker en avstämning i slutet av avtalsperioden, menar Åsa Erba-Stenhammar.

Men den nya avtalskonstruktionen till trots – frågan om individgarantin väckte livlig debatt på förbundets rådgivande avtalsråd och många förtroendevalda var upprörda över att ST släppt kravet. Sju ombud från avdelningarna inom Försäkringskassan, Migrationsverket och universitet och högskolor reserverade sig.

Avtalet i korthet:

o Avtalet löper från 1 oktober i år till 30 september 2012 och omfattar STs medlemmar inom myndigheter, affärsverk och högskolor.

o Det innehåller ett oenighetsutrymme på lägst 1,8 procent per år, dock minst 395 kronor i månaden, om de lokala parterna inte kommer överens.

o Sjuklönen på 10 procent utökas till att omfatta även dag 91 till dag 364.

o Uppsägningstiden för tidsbegränsat anställda förlängs till en månad vid anställningstid upp till ett år, därefter två månader.

o För dem som omfattas av Trygghetsavtalets åtgärder finns inte längre någon ovillkorlig rätt att få pensionsersättning vid 61 år om det finns ”likvärdiga” jobberbjudanden.

o Taket för sparad semester sänks till 35 dagar.

o Frånvaro vid föräldraledighet är inte semesterlönegrundande efter 360 dagar. Tidigare omfattades även de 90 garantidagarna.

o Metodstöd för lönekartläggning och stöd till lokal lönebildning.

o Lokalt fackligt arbete ska uppmärksammas vid lönesättning.

Yrkanden som parterna inte fått igenom:

Arbetsgivarverket har inte fått igenom sina yrkanden om att ta bort ersättningen för sjukvårdskostnader, att göra lönesättande samtal till huvudmodell och att göra det möjligt att träffa enskilda överenskommelser om anställningsvillkor lokalt utan att det finns stöd i kollektivavtal.

ST har inte fått igenom yrkanden om att all tid som ställs till arbetsgivarens förfogande, bland annat restid, ska likställas med arbetstid. Facken har inte heller fått igenom yrkanden om föräldrapenningtillägg för pappadagarna och tjänstledighet vid arbetslivsintroduktion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA