Annons:

Kräver tydligare regler för övervakning

INTEGRITET2009-09-08

ST och TCO kräver fackligt tolkningsföreträde för att skydda medlemmar mot integritetskränkningar på jobbet. Men något stopp för övervakning i callcenter efterfrågas inte av facken.

Det nya lagförslaget om personlig integritet i arbetslivet är välbehövligt, anser flera remissinstanser på arbetstagarsidan.
I dag saknas tydliga regler för vad som gäller när arbetsgivare kräver registerutdrag, drogtester eller medlyssning av samtal.

TCO, och ST som lämnat ett yttrande till TCO, efterlyser möjlighet för facket att genom tolkningsföreträde stoppa integritetskränkande åtgärder på arbetsplatsen. Om anställda inte har stöd av facket finns risk för att de inte vågar gå emot arbetsgivarens krav av rädsla för uppsägning, trots att åtgärden i efterhand kan visa sig vara otilllåten.

Förslaget slår fast att en arbetsgivare måste förhandla med facket enligt medbestämmandelagen inför beslut om en övervaknings- eller kontrollåtgärd. Men då ska åtgärden »på ett påtagligt sätt« påverka den personliga integriteten. Den formuleringen vill TCO stryka.

Många ST-medlemmar som jobbar på callcenter får i dag finna sig i att deras arbetsinsats registreras av arbetsgivaren. ST Press har tidigare berättat hur sådana prestationsmätningar blir underlag för lönesättning på exempelvis Bolagsverket och Försäkringskassan. Någon specifik reglering av prestationsmätningar i callcenter finns inte i lagförslaget och efterfrågas inte heller av facket. Men STs vice ordförande Britta Lejon hade gärna sett tydligare regler.

– Viss typ av kontroll, att man gör saker som man ska, tillhör arbetsledningsansvaret. Men så länge det inte är tydligt var gränsen går kan arbetsgivaren även mäta andra saker.

Fler synpunkter från ST och TCO

  • ST och TCO är positiva till att behandling av personuppgifter kräver annan rättslig grund än enbart samtycke – anställda står i beroendeställning och har svårt att neka.
  • Möjligheten att använda uppgifter till annat än de först var avsedda för bör snävas in.
  • Utökade hälso- och drogtester ska kunna regleras
    i kollektivavtal.
  • Särskilda regler efterfrågas för bruk av personlighetstester.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Integritet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA