Annons:

Allt fler deltidsjobb hotar spåravtalet

SPÅRTRAFIKEN2014-03-14

Deltids- och visstidsanställningarna inom spårtrafiken har ökat oacceptabelt mycket. Det anser både ST och Seko. Seko hotar med att det centrala avtalet kan komma att sägas upp.

Det treåriga spårtrafikavtalet kan komma att sägas upp redan till kommande månadsskifte. Seko och ST anser att arbetsgivarna alltför ofta använder sig av deltids- och visstidsanställningar där det borde vara tillsvidareanställning.

På fredagen träffades parterna hos Almega. En arbetsgrupp ska försöka utforma ett nytt centralt avtal som långsiktigt skyddar mot villkorsdumpning.

Facken framförde sitt krav: deltiderna och visstiderna måste begränsas. Seko lade till sitt hot: annars säger förbundet upp avtalet som är uppsägningsbart både 2014 och 2015.

”I så fall står vi inför en ny konflikt på spårtrafikområdet i juni” kommenterar Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

Seko hänvisar bland annat till uppsägningarna på Veolia Öresundstågen som Publikt skrivit om i början av mars. Trots att företaget vunnit flera upphandlingar, varslas över 250 anställda. En del av dem kan få komma tillbaka på deltid eller på timmar.

Även ST anser att arbetsgruppens uppdrag har en koppling till händelserna på Veolia Öresundstågen.

– Det är en oerhört allvarlig och svår situation för våra medlemmar. Omfattningen på uppsägningarna är inte rimlig. Därför har de lokala facken på Veolia begärt att en arbetstagarkonsult kallas in för att granska verksamheten, säger STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Hon betonar att förhandlingar fortfarande pågår på Veolia Öresundstågen. Den centrala arbetsgruppen har fortfarande möten bokade. Men inte heller Ellen Simonsson utesluter att spårtrafikavtalet kan komma att sägas upp den 31 mars.

– Vi gör allt vi kan för påverka både arbetsgruppens översyn av avtalet och att Veolias neddragningar sker på ett så bra sätt att de som blir kvar har bibehållen heltid, säger Ellen Simonsson.

Under tiden förekommer diskussioner på Öresundstågsbloggen om en vild strejk, något som ST inte kan ställa sig bakom.

– Nej, ST-medlemmarna är bundna av fredsplikt, säger Ellen Simonsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA