Vid årsskiftet blir det möjligt att göra uppehåll i utbetalningen av tjänstepensionen. Parterna i den statliga sektorn har nu träffat avtal om hur den nya möjligheten ska tillämpas.
Efter Transportstyrelsen överklagat den tingsrättsdom som ålade myndigheten att lämna ut registreringsskyltar till Tesla har Göta hovrätt beslutat att inhibera – avbryta verkställandet – av beslutet.
Efter en förfrågan från IF Metall har ST beslutat att varsla om sympatiåtgärder mot bilföretaget Tesla. Om varslet träder i kraft kommer inga ST-medlemmar på Postnord att leverera post eller paket till Tesla. ”Vi känner att vi vill delta i att försvara den svenska modellen”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.
Den sista september löper det centrala kollektivavtalet för myndighetsanställda ut. Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar pågår intensiva förhandlingar för att ett nytt avtal ska vara klart första oktober. ”Vi jobbar dygnet runt för att få det på plats”, säger hon.
Fack och arbetsgivare inom post och flygplats skrev i slutet av juni under ett nytt centralt kollektivavtal. Det tvååriga avtalet följer nivån inom industrin, det så kallade märket, vilket innebär en total löneökning på 7,2 procent och därutöver en avsättning på 0,2 procent till del- och flexpension.
Facken inom industrin har avvisat en första skiss på ett treårigt avtal från medlarna. Industriarbetsgivarna är däremot försiktigt positiva. ”Inom basindustrin förordar vi en längre avtalsperiod under förutsättning att det slutliga avtalsinnehållet stärker svensk industris konkurrenskraft”, kommenterar förhandlingschefen Per Widolf avtalsskissen i ett pressmeddelande.
ST har nu offentliggjort sina krav i vårens förhandlingar om ett nytt centralt kollektivavtal inom bransch järnvägsinfrastruktur, som bland annat omfattar det statliga bolaget Infranord. Ett krav är att karensdagen slopas och att anställda ska få sjuklön från första sjukdagen.
Var tionde person som sökt omställningsstudiestöd jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal och står därmed utan det stöd som utlovats av den offentliga omställningsorganisationen, eftersom den ännu inte är i gång, skriver Arbetsvärlden.
ST kräver en löneutveckling i nivå med övriga arbetsmarknaden för medlemmar inom spårtrafiken – minst 1 000 kronor i månaden i ett ettårigt avtal om inte lokala parter enas om annat. Förbundet vill också att all tid då den anställde står till arbetsgivarens förfogande ska räknas som arbetstid. Det framgår av de avtalsyrkanden som ST nu lämnat till arbetsgivarorganisationen Tågföretagen.
IG Metall är först ut på den tyska arbetsmarknaden att träffa ett nytt kollektivavtal. Det ger medlemmarna löneökningar på 4,25 procent i genomsnittlig årstakt för de två år avtalet gäller, samt ett engångsbelopp på 3 000 euro, skriver Dagens Arbete.
I en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet föreslår ordförandena för fem av LOs medlemsförbund ett krisavtal med lika löneökningar för alla, för att hindra att klyftorna ökar i en svår tid.
ST-företrädare inom Arbetsförmedlingen är starkt kritiska till myndighetens hantering av årets lönerevision, som man anser har lett till att många högpresterande medarbetare inte får någon eller endast en liten löneökning. ”Ett otroligt tondövt agerande av arbetsgivaren” säger Johan Eklund, vice ordförande för ST-avdelningen.
Reallönerna faller snabbt, konstaterar Medlingsinstitutet i en ny rapport. Under december 2021 minskade reallönen för en genomsnittlig löntagare med 2,2 procent jämfört med december 2020.
Reallöneutvecklingen på svensk arbetsmarknad står still, konstaterar Medlingsinstitutet i en ny rapport. Prognosen är att de slutgiltiga siffrorna för oktober 2021 kommer att visa en löneökningstakt på 2,9 procent, vilket innebär att det blir den andra månaden i rad med avstannad reallönetillväxt.
Tidsbegränsade anställningar som postdoktor får inte vara längre än tre år. Det är innebörden av ett nytt avtal mellan Arbetsgivarverket och Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, samt Saco-S.