Annons:

Avtal klart för spårtrafiken

SPÅRTRAFIK2013-06-19

Det blir ingen konflikt på spårtrafikens område, sedan parterna på onsdagskvällen tackat ja till medlarnas bud. Det nya avtalet är treårigt men kan sägas upp både 2014 och 2015.

Vägen till ett nytt avtal för de anställda inom spårtrafiken har varit lång. När förhandlingarna kärvade begärde ST tillsammans med Almegas bransch spårtrafik frivillig medling för att få hjälp att nå en överenskommelse. Samtidigt har det funnits ett varsel från Seko, som skulle ha inneburit att LO-förbundet hade gått ut i strejk vid midnatt om man inte kommit överens med arbetsgivarsidan.

Men det blev alltså ingen konflikt, sedan facken och arbetsgivarna sagt ja till medlarnas bud.

En av de svåraste stötestenarna har varit fackens vilja att säkerställa att anställda som får en ny arbetsgivare efter en trafikupphandling får behålla lön och villkor. En segsliten förhandling på företaget SJ Götalandståg, där arbetsgivaren ville göra försämringar av löner och villkor, har illustrerat problematiken. ST har krävt att man når en lokal överenskommelse innan förbundet skriver på ett centralt avtal.

– Så länge det centrala avtalet gällde fanns inget påtryckningsmedel, säger STs ombudsman Maria Olwæus. Vi var tvungna ta in frågan i de centrala förhandlingarna.

I och med att det nya avtalet kommer att kunna sägas upp varje år, har facken möjlighet att ta till stridsåtgärder för att försvara medlemmarnas villkor om man bedömer att en arbetsgivare försöker genomdriva försämringar.

Samtidigt kommer en partsgemensam arbetsgrupp ges i uppdrag att omarbeta det centrala avtalet. Det arbetet innebär en möjlighet att förbättra minimivillkoren, förutsatt att fack och arbetsgivare kommer överens.

Den arbetsgrupp som ska hantera frågor om hot och våld samt ensamarbete fortsätter sitt arbete.

Det nya avtalet omfattar perioden 1 april 2013 till 31 mars 2016. Första året är löneutrymmet 2,7 procent, andra året 1,8 procent och tredje året 2,3 procent. Sammantaget innebär det 6,8 procent, alltså i nivå med industrins avtal. Vid varje revisionstillfälle finns en individgaranti.

– Avtalet är ”framtungt”, och det är vi väldigt glada över, säger Maria Olwæus som kallar det medlarförslag man nu sagt ja till ”arbetstagarvänligt”.

Rätten till föräldralöneersättning förlängs i det nya avtalet till sex månader.

Det införs också en skrivning om att ett årligt lönesamtal ska genomföras med varje medarbetare, och att lönesättande chefer ska ges utbildning och mandat för sitt uppdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA