Tågstrejk: STs medlemmar är neutrala
Strejken inom Spårtrafiken i södra Sverige är ett faktum. STs medlemmar förväntas gå till jobbet som vanligt, trots att alla tåg står stilla.
Sekos medlemmar på Veolia Transport, som kör för Öresundståg, är uttagna i strejk sedan klockan tre i morse. STs medlemmar strejkar inte och förväntas gå till jobbet som vanligt.
Alla tåg är inställda av Veolia, eftersom det behövs både lokförare och tågvärd ombord och de kan vara medlemmar i ST eller Seko.
– Ombordpersonalen är schemalagd utan att man tar hänsyn till vilket förbund de är medlemmar i, säger Mikael Yang, ordförande på ST Öresundstrafiken.
Att företaget valt att ställa alla tåg förenklar tillvaron för ST, som strävar efter att medlemmarna både ska uppfylla sin arbetsplikt och samtidigt inte ägna sig åt strejkbryteri.
– Hittills har det fungerat bra. STs medlemmar har gått till jobbet och många står på perrongerna och förklarar läget för resenärerna, säger Mikael Yang.
Strejken drabbar Veolia lokalt, men är egentligen en konflikt på central nivå mellan Seko, som sagt upp det centrala branschavtalet, och arbetsgivarorganisationen Almega. Konflikten handlar om vilket handlingsutrymme tågbolagen ska ha att bemanna upp sina turer med andra personalkategorier än tillsvidareanställda.
Seko har krävt en skrivning i det centrala avtalet om begränsning av tim- och deltidsanställningar. Almega har vägrat med hänvisning till arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Strejken var ett faktum när medlarna, utsedda av statliga Medlingsinstitutet, i helgen lade ned försöken att medla.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.