”Vi utvecklas tillsammans”
– Jag vill ha delaktighet och engagemang, samtal där alla deltar, framkhåller enhetschefen Maria Wassén. Men chefen måste leda verksamheten.
– Det är kul att se hur alla som varit med har växt i sin yrkesroll, de har blivit en decimeter längre, säger Maria Wassén entusiastiskt.
Hon är enhetschef för Rätts- och veterinärenheten, en av länsstyrelsens stora enheter med runt 60 medarbetare på fyra orter. Redan när samverkan startade blev hon intresserad.
Som enhetschef finns hon med i länsstyrelsens ledningsgrupp och hon leder också sin enhets arbetsplatsträffar, som hålls på flera orter.
– För att fånga upp också medarbetare som inte törs prata i större församlingar, har vi brutit ner våra arbetsplatsträffar i smågrupper, fortsätter Maria Wassén.
Arbetsmiljöfrågor är ett exempel på vad som ”körts på arbetsplatsträffar”. Arbetet där har lett till att enheten i likhet med övriga enheter utarbetat en egen handlingsplan för arbetsmiljö enligt den fastställda arbetsmiljöhandboken.
– Det är roligt att se hur vi utvecklas tillsammans i verksamheten, säger Maria Wassén.
Samtidigt betonar hon att det juridiska, arbetsrättsliga ansvaret för allt som händer ligger på henne som chef. Någon måste leda verksamheten.
– Som person är jag resultatinriktad och ”snabbt iväg” att utföra något, beskriver Maria Wassén sig själv. Då är samverkansmetoden bra, jag tvingas vänta på de andra.
Ytterligare en del i samverkan är medarbetarsamtalen. De hålls varje år och ofta under en promenad. Mycket av samtalet är en relationsdiskussion, man talar om arbetsresultat i grupp och enskilt, om kompetensutveckling och vad som påverkar lönesättningen.
– Efter ungefär 18 månader följde vi upp hur samverkan fungerat. Uppföljningen visade att alla satte värde på våra arbetsplatsträffar, slutar Maria Wassén.
Länsöverdirektören leder arbetet i den centrala samverkansgruppen där alla frågor av övergripande karaktär behandlas.
Enligt personalchef Jan W Carlsson fungerar samverkan på 80 procent av länsstyrelsen. Hur den fungerar beror mycket på person och det ställer krav på både chefer och medarbetare.
– Det tar ju tid men den har vi igen i andra skeden, anser han. Min bild är att detta arbetssätt ger de mindre framfusiga en chans.