Samverkan på andra myndigheter
Arbetet med samverkan har nått olika långt på myndigheterna. För många har starten varit trög. Här är några röster:
Weikko Skog, ST-Konsument:
– Vi har sedan några år avbrutit allt arbete med ett samverkansavtal. Efter en bra inledning struntade arbetsgivaren i besluten från de samverkansgrupper, bland annat för kompetensutveckling, som vi etablerade på försök 1998.
– Grupperna har självdött och vi har i stället skärpt kraven på den formella gången enligt medbestämmandelagen för att få en rimlig nivå på medbestämmandet.
Krister Falk, ST-Luftfart:
– Vi har ett ”centralt” samverkansavtal sedan 1995 för hela Luftfartsverket. I mån av behov har lokala avtal tecknats. Vår centrala arbetsgivare är mån om att det ska fungera men brister finns på sina håll, vi har haft svårt att hitta formerna.
– I början var alla entusiastiska men en enkät visar att samverkan planat ut och fått mer av informationskaraktär på arbetsplatserna. Koncernledningen och facken har därför gått igenom avtalets innebörd med berörda chefer och övriga i samverkansgrupperna.
– Samverkansavtalet ställs på prov nu när vi står inför en personalminskning.
Eva Davidsson, ST-Lantmäteri:
– Vårt avtal är från 1996 men vid starten hade vi turbulens inom lantmäteriet på grund av omorganisation och nedskärningar. Då orkade man inte ta tag i samverkan.
– Hur samverkan fungerar är starkt personberoende. Mycket hänger på chefernas inställning men det finns brister hos både fack och arbetsgivare.
– Förra året skrevs vårt avtal om och tyngdpunkten lades på arbetsplatsträffarna. Nu ska en partssammansatt grupp starta en utbildningsinsats för att informera om detta och föra ut budskapet att arbetsplatsträffarna inte bara är en informationsträff utan handlar om allas delaktighet på arbetsplatsen.
Sven-Olof Larsson, ST-Kriminalvård:
– På en del myndigheter sköts samverkan bra, på andra inte. Många sitter kvar i medbestämmandeandan. Vår generaldirektör har deklarerat att Kriminalvårdsverket behöver ett samverkansavtal.
– Vårt avtal är från 1999 men Kriminalvårdsstyrelsen har fått i uppdrag att i höst starta om processen med att få igång samverkan. Möten ska hållas i höst med arbetsgivare, fackliga företrädare, chefer och personalinspektörer.
– Vid starten märktes att en del var klart negativa. Ett argument var att facket skulle förlora sin makt. Men så är det inte om samverkansavtalet används rätt. Den stora missen är att chefer jobbar för mycket enskilt istället för att ta upp frågor tidigt på arbetsplatsträffar.