Så motverkar du mobbning på jobbet

PÅ JOBBET: MOBBNING2008-10-21

Det finns flera sätt att sätta stopp för mobbning på din egen arbetsplats. ST Press listar tipsen till chefen, kollegerna och den som själv är drabbad.

Av:  Sofia Brax

Du som är drabbad

  • Var tydlig. Markera att du inte accepterar beteendet, så att det märks vad som pågår. Om du håller masken finns det risk att omgivningen tror att du tycker det är okej.
  • Skaffa hjälp. Sök stöd så fort som möjligt. Börja med chefen, som faktiskt är ansvarig. Om det är chefen som mobbar, prata med chefens chef. Du kan även vända dig till skyddsombudet, som också har tystnadsplikt, till personalavdelningen eller till företagshälsovården. Det är viktigt att inte vara passiv. Sök hjälp där du känner dig tryggast.


Du som är arbetskamrat

  • Kommentera det som händer. Häng aldrig på när någon annan hamnar i skottgluggen. Var inte heller passiv åskådare. Det räcker med en liten markering: »Det där var väl onödigt. Såg du inte hur ledsen hon blev?«
  • Prata med rätt person. Försök vara den där schysta jobbarkompisen som pratar med i stället för om folk. Ta upp problem direkt med den person du stör dig på.
  • Stöd den som mobbas. Bekräfta den drabbade: »Jag märker att du har det jobbigt … eller hur?« Ofta är det ganska förvirrande att bli mobbad. Din kommentar kan vara ett viktigt kvitto på vad som pågår och viktigt för självkänslan.
  • Agera tidigt. Det är nästan chanslöst att göra något om det gått för långt. Lär dig i stället att känna igen tecknen: Försämrat arbetsklimat, brist på öppenhet, större personalomsättning, mer viskande i korridorerna, folk hälsar inte på varandra, gliringar i gruppen, sökande efter en syndabock. Ser du sådant: Slå larm. Ta reda på vad ni har för rutiner vid mobbning.
  • Umgås med kollegerna. Det är viktigt att ni utövar vardagshyfs på jobbet, att ni hälsar på varandra, tittar på varandra, inte baktalar eller utesluter varandra.


Du som är chef

  • Visa vad som gäller. Var en god förebild och klargör att du inte accepterar någon form av kränkande särbehandling.
  • Håll koll på läget. Var ute i verksamheten och hör hur det låter när folk jobbar ihop. Var vaken för att hantera de konflikter som kommer upp.
  • Håll frågan levande. Sätt frågan högt på dagordningen. Gör enkätundersökningar, ha diskussioner, lyft återkommande frågan på konferenser och utbildningar: Vad är det som gör att vi trivs på jobbet? (För då kommer problem också fram.)
  • Ha beredskap. Se till att alla vet vad er beredskapsplan mot mobbning innebär och vad var och en ska göra om det förekommer.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA