En kvinnlig arbetsförmedlare med utländsk härkomst anmälde fyra arbetskamrater för åratal av kränkningar, förtal och mobbning.
Bild: Getty Images.
En kvinnlig arbetsförmedlare med utländsk härkomst anmälde fyra arbetskamrater för åratal av kränkningar, förtal och mobbning.

Utredning av trakasserianklagelser får kritik

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-08-13

Arbetsförmedlingen gjorde inte tillräckligt för att utreda anklagelser om trakasserier mellan kolleger på ett lokalkontor, skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett beslut.

En kvinnlig arbetsförmedlare med utländsk härkomst hade anmält fyra arbetskamrater för åratal av kränkningar, förtal och mobbning, händelser som hon satte i samband med sitt etniska ursprung. Den lokala ledningen för Arbetsförmedlingen satte efter anmälan in flera åtgärder, bland annat samtal med en extern HR-konsult. Man genomförde också konfliktlösningssamtal på arbetsplatsen och erbjöd samtal inom företagshälsovården.

Kvinnan som sade sig vara utsatt ansåg dock att situationen bara förvärrades, och anmälde arbetsgivarens hantering till Diskrimineringsombudsmannen, DO. I sin anmälan pekar hon bland annat på att den anlitade HR-konsulten bekräftade att hon utsatts för kränkande särbehandling. Men när utredningen redovisades var formuleringen i stället att ”den bild av situationen som framträtt (är) att det finns en miljö på vårt kontor som har tillåtit en upplevelse av kränkande särbehandling”.

Enligt Arbetsförmedlingen låg fokus i processen på försoning och acceptans mellan de berörda, inte på att utmäta skuld. Men även DO reagerar emot att ledningen inte gjorde en egen bedömning av om det förekommit trakasserier. ”Arbetsgivaren kan inte låta utredningen stanna vid att konstatera att ord står mot ord, utan måste bilda sig en egen uppfattning om riktigheten av de uppgivna trakasserierna”, skriver DO i sitt beslut.

DO anmärker också på att det tog lång tid, närmare fyra månader, innan Arbetsförmedlingen startade sin utredning. Det finns en lagstadgad skyldighet att utreda misstänkta trakasserier enligt diskrimineringslagens grunder, bland annat trakasserier på grund av etnisk tillhörighet. Enligt en tidigare dom i Arbetsdomstolen är även en fördröjning på en och en halv månad alltför lång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA