Annons:

Fördjupade insatser mot trakasserier

ARBETSMILJÖ2019-08-14

Diskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.

DO och Arbetsmiljöverket har fått regeringens uppdrag att öka informationsinsatserna för att ge arbetsgivare större kunskap om hur man kan motverka diskriminering, däribland trakasserier och sexuella trakasserier. Redan förra året tog DO tillsammans med Arbetsmiljöverket fram en digital plattform med information till arbetsgivare och kraven på deras arbete att förebygga sexuella trakasserier på sina arbetsplatser, konstaterar DO i ett pressmeddelande. Nu ska myndigheterna utveckla den digitala plattformen och sprida informationen så att fler arbetsgivare känner till kraven.

Uppdraget innefattar också ett stöd till det löpande arbete med att informera arbetsgivare om diskrimineringslagen och deras skyldigheter att genomföra aktiva åtgärder för att motverka olika former av diskriminering.

Den gemensamma plattformen syftar till att förklara vad arbetsgivare behöver göra för att följa diskrimineringslagens och arbetsmiljölagens bestämmelser om att förhindra sexuella trakasserier. Den ger också information om vad arbetsgivaren ska göra om en arbetstagare ändå känner sig trakasserad.

Det säger lagen om trakasserier

Diskrimineringslagen syftar till att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter. Enligt lagen är trakasserier och sexuella trakasserier olika former av diskriminering.

Arbetsmiljölagen syftar till att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet, samt att uppnå god arbetsmiljö. Sexuella trakasserier kan vara en form av kränkande särbehandling som är reglerat med stöd av lagen.

Källa: DO

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA