Stopp för nya universitet

HÖGSKOLAN2009-03-13

Det blir inga fler universitet i Sverige. Regeringen har beslutat att avslå alla ansökningar från högskolor som vill bli universitet. Enligt regeringen är beslutet ett led i kvalitetsarbetet.

Fjorton universitet är mycket för ett land med nio miljoner innevånare, skriver högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg, FP, i en debattartikel i Dagens Nyheter. I stället för att göra om fler högskolor till universitet väljer regeringen att föreslå att skillnaderna mellan högskola och universitet minskas. Därför vill man öppna för högskolorna att examinera doktorer och att öka sina forskningsanslag genom att kunna påvisa hög kvalitet i den forskning som bedrivs.

Det finns resurser att erbjuda alla som vill högskoleutbildning. Det finns inte sökande att fylla alla de platser som lärosätena erbjuder. Problemet är inte kvantiteten utan kvaliteten, skriver Lars Leijonborg:

”Lika sant som det är att Sverige fortfarande är en framstående vetenskapsnation är det att vi nu utmanas av välfinansierade och välutrustade akademiska miljöer i främst USA och Asien.”

Det råder en stenhård konkurrens där Sverige måste hävda sig bättre, menar Lars Leijonborg. Vi har inte råd med dåliga forsknings- och undervisningsmiljöer. Topparna i högskolelandskapet måste bli fler och dalarna färre.

Nu föreslår regeringen att högskolor och universitet förs samman i ett och samma finansieringssystem. Kvaliteten ska vara avgörande. Bra forskning ska få statligt stöd, oavsett var den bedrivs. Alla lärosäten ska få samma basresurs per student till forskning. Högskolor som bedriver forskning av hög kvalitet ska kunna få examinationsrätt inom det forskningsområdet, och universitet som inte uppfyller kvalitetskraven kan få sin examinationsrätt ifrågasatt och indragen. Ett gemensamt system för utvärdering av forskning och utbildning införs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA