Nya tag för kvalitetskoll i högskolan

HÖGSKOLAN2009-03-06

Regeringen har uppdragit åt Högskoleverket att utreda ett nytt system för utvärdering av högskoleutbildning.

Högskoleverket är ansvarigt för att granska kvaliteten i utbildningen på svenska lärosäten. Lärosätenas egen organisation har riktat skarp kritik mot hur verket sköter det uppdraget. Verket har makten att dra in examensrätten för lärosäten som man anser inte håller måttet. Och regeringen vill att en del av anslagen till högskolor och universitet ska vara beroende av utbildningens kvalitet.

Nu får Högskoleverket i uppdrag att utreda hur ett system för utvärdering ska konstueras för att vara trovärdigt, förutsägbart och rättssäkert.

– Det här är en viktig pusselbit i vårt arbete för att höja kvaliteten i den svenska högskolan. Min ambition är att vi ska kunna införa ett system för resurstilldelning till högskolorna där lärosäten som visar att de håller hög kvalitet premieras. Jag vill se ett ännu större fokus på resultatet, alltså vad studenterna verkligen kan, och något mindre på en del kringfaktorer, som hur många böcker det finns i biblioteket, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg, FP, i ett pressmeddelande.

Universitetskansler Anders Flodström säger att han välkomnar översynen av utvärderingsarbetet.

– Fokuseringen på studenternas resultat är välkommen men jag vill betona att uthållig hög kvalitet bara kan skapas av skickliga och engagerade lärare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA