»Detaljstyrningen förvånar«

FORSKNINGSPROPOSITIONEN2008-11-11

»Det är bra att man satsar på forskning, men att regeringen detaljstyr förvånar oss«. Det konstaterar ST apropå regeringens forskningsproposition.

En av intentionerna i forskningspropositionen är att de statliga satsningarna på forskning i högre utsträckning ska vara till nytta i samhället och näringslivet. Därför inför regeringen en helt ny finansieringsform, strategiska satsningar. Hela 1,8 av de 5 nytillkomna miljarderna ska gå till forskning om medicin, teknik och klimat.

»Plan för näringslivet«

– Det land som kommer på efterkälken i fråga om kunskap och innovationer riskerar att få stora svårigheter. Vi vill också bidra till lösningar, som klimatfrågan och hur svåra sjukdomar ska kunna botas eller lindras, sade forskningsminister Lars Leijonborg när propositionen presenterades.

Ing-Marie Nilsson, ordförande för STs avdelning inom universitet och högskolor, är kritisk till propositionen.

– Frågan är om det är en forskningsproposition. Det ser
mer ut som en plan för hur regeringen ska få svenska universitet och högskolor att bli utvecklingsavdelningar till svenskt näringsliv. Vi hade gärna sett att anslagen hade ökat utan att den akademiska friheten begränsas på det här sättet.

Inger Ehn Knobblock, som är ansvarig för utbildnings- och forskningspolitik på ST, menar att förbundet självfallet tycker att forskning ska vara nyttig. Men hon anser att detaljstyrning snarare kan hämma utvecklingen eftersom det sällan är möjligt att i förväg veta vilken forskning som kommer att bli nyttig.

– Det krävs forskning inom olika vetenskapliga discipliner i samverkan för att hitta lösningar på olika problem, säger Inger Ehn Knobblock.

Regeringen vill även att forskare ska bli skyldiga att anmäla resultat som de tror är kommersiellt gångbara till sitt lärosäte.

Kan drabba samhällsvetare

– Vi är rädda för att det kommer att få allvarliga följder för det öppna vetenskapliga samtalet. Om forskaren ska göra affärer av sina resultat måste hon ju vakta på eventuella konkurrenter, säger Inger Ehn Knobblock.

Ytterligare en nyhet är att lärosätenas anslag kommer att beräknas utifrån antalet publiceringar i forskningstidskrifter och om man fått extern finansiering för sin forskning. Inger Ehn Knobblock konstaterar att det per automatik leder till att lärosäten med en samhällsvetenskaplig profil kommer att bli förlorare.

– Det drabbar forskningen om arbetslivet, säger hon.

Inger Ehn Knobblock
Bild: Jan Lindmark
Inger Ehn Knobblock

Regeringens förslag om forskningen

  • De statliga medlem för forskning och utveckling uppgår årligen till drygt 25 miljarder kronor (2008). I regeringens forskningsproposition satsas ytterligare fem miljarder kronor under perioden 2009-2012.
  • Statlig grundforskning finansieras genom anslag direkt till universiteten (fakultetsmedel) och via forskningsråd (rådsanslag). Anslagen till universitet och högskolor kommer att öka med 1,55 miljarder kronor under perioden. För forskningsråden är motsvarande summa 675 miljoner kronor.
  • Det införs även en tredje finansieringsform. 1,8 miljarder kronor ska gå till strategiska satsningar inom områdena medicin, teknik och klimat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA