Bild: Istockphoto

ST inom Försäkringskassan: ”Oron kvarstår”

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-10-24

Försäkringskassan fick rätt i striden om myndighetens filmade webbmöten. Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, är besviken. ”Oron kvarstår ju för de anställda”, säger han till Publikt.

Först slog Datainspektionen, DI, fast att anställda på Försäkringskassans kundtjänst inte ska behöva arbeta med påslagen webbkamera vid telefonsamtal med kunder. DI vände sig exempelvis mot att Försäkringskassan inte hade inhämtat samtycke från de anställda.

Men nu har förvaltningsrätten upphävt Datainspektionens beslut. Enligt domen är kameraövervakningslagen inte tillämplig. För att den lagstiftningen ska vara tillämplig krävs enligt domstolen att webbkamerorna inte manövreras på platsen.

Förvaltningsrättens bedömning är att de aktuella webbkamerorna faktiskt manövreras på plats.

Thomas Åding säger att olustkänslorna för medarbetarna inte försvinner med domen.

– Oron kvarstår. Vi har mycket hot mot myndighetens anställda. Många av dem som jobbar på kundcenter är rädda för att bli filmade och uthängda på nätet.

Han menar också att Försäkringskassan visat ”dålig vinnarstil”:

– I samband med att domen kom borde man ha gått ut och bemött medarbetarnas oro över domen. Arbetsgivaren måste ta om hand den oro som finns.

Datainspektionen kommer inte att överklaga förvaltningsrättens dom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA