FK överklagar beslut om webbkameror

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-01-29

Försäkringskassan har överklagat Datainspektionens, DIs, beslut om att anställda inte ska behöva arbeta med påslagen webbkamera vid telefonmöten. Tills vidare fortsätter Försäkringskassan att använda kamerorna. STs uppfattning är att det ska vara frivilligt.

DIs beslut om kamerorna har överklagats till förvaltningsrätten, och i väntan på att föreläggandet att upphöra med kameraanvändningen vinner laga kraft kommer Försäkringskassan att fortsätta använda webbkamerorna. Enligt Försäkringskassan ska inte kameraövervakningslagen gälla. Syftet med webbkamerorna är inte att övervaka vare sig medarbetare eller kunderna, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

”Hur förvaltningsrätten kommer att tolka detta är en principiellt viktig och intressant fråga eftersom videokommunikation används allt oftare inom många olika typer av verksamheter. Vi på Försäkringskassan vill utveckla våra sätt att ge service och kunna hjälpa dem vi finns till för utifrån deras behov och förutsättningar och vi ser stora möjligheter med tjänsten personligt webbmöte”, säger t f försäkringsdirektör Elisabeth Hultengren i pressmeddelandet.

Försäkringskassan anser inte att alla krav som ska vara uppfyllda för att kameraövervakningslagen ska gälla är uppfyllda. För att lagen ska gälla anser myndigheten att det inte ska vara möjligt att manövrera kameran på plats, men i det personliga webbmötet styr handläggarna själva kameran genom att sätta på och stänga av den.

– ST anser inte att Försäkringskassan hade behövt överklaga Datainspektionens beslut, säger STs avdelningsordförande Siv Norlin.

I avvaktan på ett definitivt beslut anser hon att det ska vara frivilligt för handläggarna att ha webbkameran påslagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA