ST anmäler Kriminalvården till JK

KRIMINALVÅRDEN2017-05-18

Vid en internutredning av en händelse vid Kriminalvården i Malmö försökte en utredare gå via STs förtroendevalda för att ta reda på vem som var uppgiftslämnare. Nu anmäler ST arbetsgivaren för brott mot efterforskningsförbudet.

När en anställd vid Kriminalvården i Malmö såg hur medarbetare hade kopierat foton på döda och skadade interner, för att sedan dela, raljera över och skratta åt bilderna, tog hen kontakt både med sina lokala ST-företrädare och media.

I april informerade i sin tur ST-företrädaren Björn Andersson Kriminalvårdens ledning om händelsen, och uppgav samtidigt att den anställde hade skickat uppgifterna till media och ville vara anonym.

– Efter ungefär två veckor ringer en internutredare och börjar jaga mig. Det enda de verkade vilja ha reda på var namn på uppgiftslämnaren, säger han till Publikt.

Enligt Björn Andersson ringde utredaren honom en handfull gånger för att förklara sitt ärende och i en mejlkonversation som Publikt har tagit del av skriver internutredaren att det inte går att starta en utredning utan att få reda på vilka som befann sig i lokalen ”inklusive uppgiftslämnaren”.

Några veckor senare ledde tipset till en artikel i Sydsvenskan. Händelsen ska ha inträffat för ett och ett halvt år sedan, men uppgiftslämnaren kontaktade ST först i april i år. Enligt Björn Andersson väntade den anställde så länge eftersom hen var rädd för repressalier. Björn Andersson har även fått ett par av bilderna som cirkulerat skickade till sig. Totalt ska det röra sig om ett trettiotal.

– Det var bland annat en hängning och en människa som har skurit upp sin egen mage. Det är inga trevliga bilder, säger han.

Varför är de här bilderna tagna från första början?

– Det är helt i sin ordning. Om någon hänger sig eller blir knivskuren måste man dokumentera det. Det finns massor av sådana här bilder men de ska ju inte användas på det här viset utan till exempel som bevisföring i en utredning. Det är ju sekretess på detta, säger han.

ST inom Kriminalvården anmäler nu myndigheten till Justitiekanslern för brott mot grundlagens efterforskningsförbud, som förbjuder myndigheter från att försöka ta reda på vem som har lämnat uppgifter till media.

Mikael Stålberg, chef för Kriminalvårdens internutredningar, bekräftar att det numera finns en pågående utredning, men vill inte kännas vid att det skulle handla om ett brott mot efterforskningsförbudet utan menar att det rör sig om ett missförstånd.

– Vi efterforskar inte vem som har lämnat information till media. Däremot så efterforskar vi medarbetare som har hört och sett någonting kring händelsen. Det är stor skillnad i det, säger han.

Att källan vill vara anonym är problematiskt i det här fallet eftersom det betyder att internutredarna inte har något att gå på i utredningen, vidareutvecklar Mikael Stålberg. I nuläget står utredningen därför och stampar, förklarar han.

– Det vi har fått är ett par bilder på vårt bord och en vissling från ST, vilket är väldigt positivt, men det leder inte utredningen framåt, säger Mikael Stålberg.

Publikt har sökt internutredaren utan framgång. Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg meddelar via sin pressekreterare att han inte vill uttala sig i artikeln.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Stefan (ej verifierad) tors, 05/18/2017 - 19:33
Blir lite tveksam till all denna rapporteringen då den spretar mer och mer för varje artikel som skrivs. Tidigare jobbat med journalistik och tycker det hela verkar beklagligt ur flera synvinklar. Kränkande bilder skall inte förekomma, om det sedan har raljerats över bilderna är det ännu mer beklagligt. Men isåfall borde st namnge personer som är ansvarig istället för att misstänkliggöra alla. Sedan nämner man personalutbildare i ena artikeln och medarbetare till en kriminalvårdare i en annan. Tyvärr måste jag med ett objektivt öga säga att detta inte låter trovärdigt vilket det även pekar på så ingen information lämnats till internutredning. Varför delar st med sig till media men inte en internutredning?
Mvh stefan
Inlagt av Lennart (ej verifierad) sön, 05/21/2017 - 08:32
Läste och såg inslagen om ökat våld inom kriminalvården både mot intagna och personal och att man sa att det fanns brist på erfaren personal. Har ju däremot hört att det finns anstalter som nekar återanställa folk som tidigare slutat. Hur motiverar man det?
Tydligen har även
Polisen samma problem och samma vad det gäller lönerna. De liksom kvv ger högre ingångslön till nyanställda jämfört med erfaren personal.

Mvh Lennart

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA