Sista ormen ringlar ut från Kriminalvården
För ett par år sedan avslöjade Publikt att kriminalvårdsutbildningen i Malmö använde levande ormar i utbildningen. Efter publiciteten och facklig kritik slopades inslaget, men andra utbildningsorter har använt samma koncept. Först nu upphör det i Örebro.
Publikts artikel i december 2014 följdes upp av andra medier, och ledningen i Malmö fann för gott att ta bort de levande ormarna från utbildningen. Men efter det har övningar med ormar använts även på utbildningsorterna Norrköping och Örebro. Syftet har varit att testa deltagarnas reaktioner vid oväntat stresspåslag. Eleverna har fått hålla i ormen och samtidigt svara på frågor om Kriminalvårdens verksamhet.
En ST-medlem som gått utbildningen i Örebro berättar att en del elever reagerade så starkt att de fick gå ut.
– Det var ingen trevlig upplevelse. Men det kändes inte som att det var läge att ifrågasätta det där och då – jag hade hört från kurskamrater att vi bara skulle göra som vi blev tillsagda, säger ST-medlemmen, som vill vara anonym för att inte riskera repressalier.
I stresstestet ingick även att sticka ned handen i lådor med okänt innehåll.
– Det fanns larver i en låda, en hade bomull och en annan gummisnoddar. Jag tyckte det var konstigt, och på min arbetsplats skulle jag aldrig göra en sådan sak. Det skulle ju kunna vara en kanyl där, eller ett vapen.
Chefen för Kriminalvårdens utbildningar, Martin Klaar, säger att de sex utbildningsorterna själva bestämmer över sin pedagogik. Anki Staaf, chef för utbildningsenheten i Örebro, säger dock till Publikt att inriktningen nu är att ha en så likartad utbildning som möjligt över landet. Det är orsaken till att Örebro avslutar konceptet där ormar ingår, förklarar hon.
Anki Staaf säger att hon inte känner till den fackliga kritiken, och anser själv att stresstestningen varit både nyttig och uppskattad.
ST har länge framfört att dessa inslag i utbildningen är djupt olämpliga och irrelevanta för verksamheten.
– De hör inte hemma på grundutbildningen, kommenterar STs avdelningsordförande Per Sunneborn. Så det är absolut positivt att de tas bort.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Kost och kosthållning för intagna, här diskuterades avsaknaden av d-vitaminer osv
På vilket sätt kan jag som kriminalvårdare ändra vad som serveras i köket eller antal timmar de får vara ute ?
Sorens ismaels dokumentär om att vara svensk används i utbildningen, är det bästa kriminalvården kan få fram en intervju av en 17årig tjej från Tomelilla som är kritisk till invandringen
Mvh
Mattias
Att du anser grundutbildningens ämne och föreläsningar vara irrelevanta säger kanske mer om dig och din reflektiva förmåga än vad det gör om grundutbildningen.
Mvh
Jonas
Nej, alla är verkligen inte missnöjda med utbildningen. Jag vet med säkerhet att av de senaste 7 utbildningarna i Malmö (dvs ca 200 kursdeltagare från i stort sett hela Sverige) handlar det på sin höjd om en handfull individer som inte är nöjda med utbildningen. Den stora majoriteten är mycket nöjda och lovordar både personal och innehållet i kursen.
Personligen anser jag inte Publikt har återgett en neutral och objektiv bild av grundutbildningen i kriminalvården.
Tack för att du är källkritisk!
MVH
Thomas