Fler utbildningar inom Kriminalvården kritiseras
Klas Andersson tvingades att lämna utbildningen till kriminalvårdare och sin anställning i Kriminalvården. Enligt honom var orsaken att han varit öppen med att han använde läkemedlet Sobril. »De har behandlat honom väldigt illa«, anser ST-företrädaren Hardy Avebring.
Publikt har tidigare rapporterat om den kritik som ST inom Kriminalvården riktat mot myndighetens grundutbildning i Malmö. Godkänd utbildning är ett krav för att få en fast anställning, men enligt ST har bedömningar av deltagarna skett godtyckligt.
Efter Publikts artikel har flera läsare kommenterat att det finns likartade problem på andra utbildningsorter. En av dem är ST-företrädaren Hardy Avebring på Kriminalvårdens transportenhet i Göteborg. Han försökte stötta ST-medlemmen Klas Andersson, som nyligen blev av med både jobbet och utbildningsplatsen på grundutbildningen i Göteborg.
Klas Andersson har arbetat i ett och ett halvt år som timanställd på transportenheten och fick i höstas chansen att gå grundutbildningen. Han säger att problemen började när han talade om att han på grund av sömnproblem använde det lugnande medlet Sobril, men höll på att fasa ut det.
– Jag var naiv. Hade jag inte nämnt det hade jag nog varit kvar där, säger han.
En söndagsmorgon kom ett sms från chefen där han kallades till ett möte påföljande dag. Han möttes av tre chefer från utbildningen och arbetsplatsen, som förklarade att »det är vår samlade bedömning att du inte kan fortsätta«, berättar Klas Andersson.
– Min chef sa att jag kunde komma och hämta mina saker på jobbet. Stämningen var iskall. Jag bad om en förklaring, men de återkom bara till att det var en »samlad bedömning«. Jag har aldrig blivit så illa behandlad i hela mitt liv.
De som är i grundutbildning har en väldigt svag ställning, konstaterar Hardy Avebring.
– Minsta snedsteg så åker man. Och jag som facklig företrädare blir också svag i det läget, jag kan inget göra. Men Klas Andersson är en jättebra kille, det var många som tog illa vid sig när han fick sluta.
Utbildningschefen Sven-Johan Dahlstrand vill inte kommentera beslutet om Klas Andersson.
Lisbeth Fernlöf, rektor för skolan i Malmö, avvisade i förra numret av Publikt att det där skulle finnas en tystnads- och repressaliekultur och att det görs godtyckliga bedömningar av kursdeltagarnas prestationer. Men ST står fast vid sin uppfattning och har framfört den vid ett möte med Kriminalvårdens utbildningschef Martin Klaar.
Vid den senaste utbildningsomgången var det åtta av tjugofem blivande kriminalvårdare som antingen hoppade av eller inte godkändes.
– Vid mötet framförde vi att målet måste vara att alla ska bli godkända. Det ska inte vara en ynnest eller för att man håller tyst, säger Björn Andersson i STs avdelningsstyrelse.
Utbildningschefen Martin Klaar säger till Publikt att Kriminalvården sedan förra året ser över grundutbildningen och rekryteringsprocessen. Men han känner inte igen beskrivningen av en tystnadskultur, vare sig i Malmö eller på andra utbildningsorter.
– Jag kan ha fått höra något sådant av någon enskild kursdeltagare som mejlat eller ringt mig, men nej, jag upplever inte att vi har en generell tystnadskultur, säger Martin Klaar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
I stället så kastas eleverna ut i arbetslösheten, ännu en felrekrytering ????
I stället så kastas eleverna ut i arbetslösheten, ännu en felrekrytering ????