Uppgiftslämnare hade meddelat att hen också hade vänt sig till en lokaltidning med samma information, vilket fick ST att anmäla arbetsgivaren Kriminalvården till Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet.
Bild: Mostphotos
Uppgiftslämnare hade meddelat att hen också hade vänt sig till en lokaltidning med samma information, vilket fick ST att anmäla arbetsgivaren Kriminalvården till Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet.

Nedlagd förundersökning mot Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2018-03-26

ST anmälde i våras en internutredare inom Kriminalvården för brott mot efterforskningsförbudet. Nu lägger Justitiekanslern ned förundersökningen. ”Konstigt eftersom det fanns skriftlig bevisning”, säger STs Björn Andersson.

I våras berättade en anställd vid Kriminalvården i Malmö för STs förtroendevalda om en situation där medarbetare hade kopierat foton på döda och skadade interner.

När myndigheten sedan utredde händelsen försökte en utredare ta reda på vem som var uppgiftslämnare, bland annat genom ett mejl till STs förtroendevalda.

Som Publikt tidigare skrivit om hade uppgiftslämnare också meddelat att hen hade vänt sig till en lokaltidning med samma information, vilket fick ST att anmäla arbetsgivaren till Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet.

I somras beslutade sedan JK att starta en förundersökning om misstänkt brott mot efterforskningsförbudet. Nu läggs den alltså ned.

– Det är väldigt tråkigt att de väljer att lägga ned för vi tyckte att det fanns bevisning i form av mejlväxling, säger STs företrädare inom Kriminalvården Björn Andersson.

Efter årsskiftet bestämde sig Kriminalvården för att lägga ned internutredningen av händelsen, vilket gör att JKs beslut var väntat, säger Björn Andersson.

– Utifrån det hade jag nog ärligt talat väntat mig att förundersökningen också skulle läggas ned så jag är kanske inte jätteförvånad, säger han.

Björn Andersson, ST inom Kriminalvården.
Bild: Linus Hellerstedt
Björn Andersson, ST inom Kriminalvården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA