Snart öppnar jättemyndighet för trafik

TRAFIKVERKET2010-03-25

Nu återstår bara en vecka innan den nya jättemyndigheten Trafikverket slår upp portarna. Blivande chefen Gunnar Malm anser att tidspressen varit positiv.

Allt har gått snabbt. För bara tre månader sedan fick Gunnar Malm veta att det blir han som ska stå vid rodret på den nya jättemyndigheten Trafikverket. Och nu är det dags: 6500 anställda och en budget på över 40 miljarder kronor hamnar på hans bord.

– Verksamhetsmässigt är vi nog den allra största myndigheten. Vi blir större än försvaret, om nu det är ett bra mått, säger han själv.

Facket har ifrågasatt den snäva tidsplanen, men Gunnar Malm tycker inte att den är problematisk.

– Vi har haft kort tid på oss. Men jag tror att det har varit bra. Vi har behövt fokusera arbetet och nu skulle jag säga att vi är rimligt förberedda, säger han.

Banverket och Vägverket läggs ned, samtidigt som delar av Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Statens institut för kommunikationsanalys, Sika går in i den nybildade myndigheten.

– Men jag ser det inte som om vi slår ihop två stora myndigheter till en större. I stället lägger vi ner två myndigheter och startar något helt nytt. Det är en mental bild som gör stor skillnad, betonar Gunnar Malm.

Bakgrunden till hans uttalande är att facket varnar för kulturkrockar när Vägverket och Banverket ska jämkas samman. Förhoppningen är att samordningen av infrastrukturen på vägar och järnvägar, i luften och på vattnet ska bli bättre när planeringen av de olika trafikslagen sker under samma tak. Men det krävs ett aktivt arbete för att motverka revirtänkande, anser ST.

– Många säger ”Hur ska två ytterligheter som väg och järnväg börja samarbeta?” Men jag är säker på att vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt, säger Gunnar Malm.

Ändå tror han att det kommer att ta mellan två och tre år innan alla har ”landat” i den nya organisationen.

– Då har vi gjort ett riktigt bra jobb.

De 6500 medarbetarna kommer att vara placerade på 250 orter, med huvudkontor i Borlänge. Gunnar Malm hoppas att flera vinster ska tillkomma genom stordrift i upphandlingsprocessen. Sammantaget köper de olika myndigheterna idag upphandlade tjänster för 30 till 35 miljarder kronor om året.

Han säger att han upplever sig stå inför ”en stor utmaning”, men bär inte på någon större oro.

– Men det är väldigt många saker som ska fungera. Det är klart att jag tänker mycket på hur IT- och ekonomisystem ska klara övergången, så att alla medarbetare ska få sin lön som vanligt. Det kan låta som självklarheter och jag hoppas att det är det också, säger han.

Och tillägger:

– Men jag tror att det ska gå bra. När det är dags kommer jag att tänka att jag gick till jobbet den sista mars och jag går till jobbet den första april också. Arbetsuppgifterna skiljer sig inte åt på något dramatiskt sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA