»Sluta dribbla med siffrorna«
Försäkringskassan har begärt 950 miljoner kronor extra för att klara årets verksamhet. Ansvariga ministern säger att myndigheten redan fått stora tillskott, men ST anser att hon »dribblar med siffrorna«.
Utan extrapengar för att täcka ett befarat miljardunderskott blir Försäkringskassan tvungen att säga upp ytterligare personal.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson utesluter inte att det kan bli fråga om extra resurser, men säger att frågan måste förankras i Regeringskansliet.
– Men Försäkringskassan, personalen, medborgarna och regeringen är överens om att Försäkringskassans service till människor måste fungera, säger hon till ST Press.
Besked först nu
Ministern säger att hon inte förrän nu fått information om kassans prekära ekonomiska läge. Hennes bild är att styrelsen varit för optimistisk angående hur snabbt den stora omorganisationen skulle ge effektivitetsvinster. Hon överväger därför att begära fleråriga budgetförslag från myndigheten.
Cristina Husmark Pehrsson hävdar också att regeringen redan ökat anslagen med 1,2 miljarder kronor, vilket ST anser är att frisera verkligheten. I en »vitbok« om Försäkringskassan skriver förbundet att de totala anslagen sänkts med nästan 600 miljoner kronor mellan 2006 och 2009. Vilket också märks på personalsidan: Mellan 2006 och 2008 minskade antalet årsarbetare från 15 100 till 12 600.
Sänkta anslag trots tillskott
– Det minsta man kan begära är att Husmark Pehrsson slutar dribbla med siffrorna och tydligt redovisar vilken total tilldelning av pengar som Försäkringskassan har fått de senaste åren samt vilka ekonomiska konsekvenser de politiskt beslutade förändringarna har fått för myndigheten, säger STs ordförande Annette Carnhede.
Chefen för Försäkringskassans ekonomistab, Sture Hjalmarsson, bekräftar för ST Press att den totala anslagsnivån sänkts. Cristina Husmark Pehrsson har rätt så till vida att kassan fått tillfälliga förstärkningar under tre år, säger han. Men även med dessa inräknade har myndigheten nu 600 miljoner kronor mindre att röra sig med i år jämfört med 2006 – samtidigt som man fått nya arbetsuppgifter och genomgått en omorganisation.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.