ST kritiskt till regeringens svar till KU

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-03-03

Försäkringskassan har tillförts pengar och reformer har skjutits upp. Så försvarar sig regeringen till Konstitutionsutskottet angående regeringens ansvar för Försäkringskassans situation.

Det var riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg, S, som anmälde regeringen till Konstitutionsutskottet, KU. Han menade att regeringen, och särskilt ansvarig minister Cristina Husmark Pehrsson, borde ta sitt ansvar för Försäkringskassans situation.

I ett svar till KU försvarar sig regeringen med att man har vidtagit åtgärder för att ge Försäkringskassan rimliga villkor för att sköta sitt uppdrag. Till exempel har regeringen vid flera tillfällen tillfört pengar och man har också skjutit på reformers ikraftträdande.

Fackförbundet STs ordförande, Annette Carnhede, är kritisk till regeringens svar. Hon har redan tidigare fört fram att Försäkringskassan, trots tillskotten, fått sitt totala anslag sänkt med nästan 600 miljoner kronor mellan 2006 och 2009. Antalet årsarbetare har minskat från 15 100 till 12 600 under samma period. Siffror som bekräftas av chefen för Försäkringskassans ekonomistab, Sture Hjalmarsson.

– Det är väldigt irriterande att man fortsätter att dribbla med siffror på det här viset, säger Annette Carnhede.

Hon är upprörd och orolig för människors tilltro till socialförsäkringssystemet.

– Jag är nästan beredd att säga att det är just den tilltron som Cristina Husmark Pehrsson har velat få bort genom att föra den här typen av politik.

Annette Carnhede har skrivit brev till Cristina Husmark Pehrsson om Försäkringskassans situation, men något svar har hon ännu inte fått.

– Ett stort problem är också att regeringen inte gett några tydliga riktlinjer för tolkningen av bestämmelserna i rehabkedjan. Det betyder att varje anställd får göra sina bedömningar, vilket är mycket olyckligt, säger Annette Carnhede.

KU kommer att lämna sitt utlåtande i frågan i ett så kallat granskningsbetänkande senare under våren.

Långvariga problem

Försäkringskassan har kritiserats för långa handläggningstider och svårigheter att komma fram på telefon under de senaste åren. Enligt Justitieombudsmannen och Statskontoret är Försäkringskassans stora omorganisation en av huvudorsakerna till problemen. 2005 slogs Riksförsäkringsverket och de 21 försäkringskassorna samman i en myndighet. Orsaken var bland annat de stora regionala skillnaderna i hur regler tillämpades, vilket sågs som ett hot mot rättssäkerheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA