Satsning för kvinnors arbetsmiljö

JÄMSTÄLLDHET2012-01-31

Arbetsmiljöverket gör en särskild satsning för att förbättra kvinnors arbetsmiljö. Verket har fått 20,5 miljoner kronor från regeringen för projektet, som ska redovisas år 2015.

Sjukfrånvaron är större bland kvinnor än bland män, och fler kvinnor än män tvingas på grund av hälsoskäl lämna sina jobb i förtid:

”Det leder till sämre livskvalitet och lägre pension och är helt ohållbart”, kommenterar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverket ska nu under tre år satsa på att utveckla och förbättra kvinnors arbetsmiljö. Syftet är att öka kunskaperna om kvinnors arbetsmiljö och att förebygga ohälsa och utslagning på grund av belastningsskador. 44 procent av kvinnors anmälda arbetssjukdomar beror på skador i leder och muskler. Skadorna leder till sjukfrånvaro och utslagning från arbetslivet och medför stora kostnader för samhället, företag och individer.

”En bra arbetsmiljö ger inte bara bättre hälsa och högre inkomster för kvinnor. Det stärker välfärden i samhället. Fler kommer att vilja och orka arbeta högre upp i åldrarna”, säger Mikael Sjöberg.

Inom ramen för satsningen ska Arbetsmiljöverket satsa på seminarier, konferenser och andra kommunikationsinsatser. Verket ska också utveckla bättre inspektionsmetoder för att tidigt upptäcka och förebygga riskerna för belastningsskador. Flera stora nationella tillsynsinsatser ska genomföras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Suvi Timonen (ej verifierad) mån, 02/06/2012 - 20:45
Att företag skulle ha lättnader för att stanna kvar samt gynna tillväxt av nya företag att etableras sig i Sverige.
Det kan jag köpa men då föreslår jag att man tillägger i lättnaderna en hårdare attityd angående miljö + vårdtagande + skydd etc.
Arbetsvillkor ska tillföras på +sidan = +konto
Fula konkurans ökningar är -sida = - konto
Förundras över att sk mattesnillar mer än någonsin säljer -konto som vinst.
Värst är ändock alla som sväljer deras "minus-givande vinst företag" snack.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA