Oron finns kvar ett år efter mordet
Vissa har valt att byta jobb. De som är kvar är mer vaksamma nu än innan dödsmisshandeln. I början av oktober är det ett år sedan en ung kriminalvårdare mördades på häktet i Huddinge.
Den 3 oktober 2011 misshandlades en vårdare till döds av en intagen på häktet i Huddinge.
Kriminalvårdaren Robin Öhman var i tjänst den dagen. Ett år senare är det fortfarande tungt för många att gå till jobbet, säger han.
– Det är flera som känner att de inte riktigt orkar.
Robin Öhman berättar att vårdarna blivit mer känsliga för nyanser i de intagnas beteende och humör efter dödsmisshandeln.
– Om det blir lite stökigt är det lättare att det knyter sig i magen.
Trots att mannen var dokumenterat farlig var vårdaren ensam när hon förde honom till rastgården.
Händelsen har utretts av både Arbetsmiljöverket och Kriminalvården. Det var en rad rutiner som brast, konstaterade Kriminalvården i sin utredning.
Exempelvis spreds inte information om intagna tillräckligt väl och rutinen för att se till att det fanns två vårdare vid rastgården fungerade inte.
Sedan dess har det vidtagits många åtgärder för att förbättra säkerheten.
– Nu finns inte en chans att vi inte får den information som vi ska ha, säger Robin Öhman.
Även Anne-Marie Sjöberg-Hansen, lokal ST-ordförande, anser att säkerheten blivit bättre. De är nu alltid tre personer vid förflyttningar av intagna, efter ett föreläggande från Arbetsmiljöverket. Men hon är kritisk till att Arbetsmiljöverket tidigare godkänt att de ska vara två vårdare i stället för tre.
Häktet ska också göra byggnadstekniska förbättringar. Men enligt Anne-Marie Sjöberg-Hansen har de inte fått några personalförstärkningar.
Efter mordet kartlade Kriminalvården allt som bedömdes vara riskfyllt ensamarbete. Myndighetens
generaldirektör Nils Öberg säger att han varit väldigt tydlig med att det ska vara mycket personal där det behövs.
– Min bild är att det är så, men vi följer läget kontinuerligt.
En lärdom är att det behövs ännu större säkerhetsmarginaler för att kompensera om de dagliga rutinerna brister:
– Det kan vara att en uppgift måste utföras två gånger av två olika personer för att kunna genomföras. Man kan likna det vid vad som händer när man ska slänga ett mejl i papperskorgen. Innan det kastas måste man bekräfta till datorn att man verkligen vill genomföra åtgärden, säger Nils Öberg.
Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, har inga generella invändningar mot ensamarbete:
– Det behöver inte vara farligare än att stå i kön till korvkiosken. Det vi är emot är det farliga ensamarbetet och där tycker jag att vi får gehör från arbetsgivaren.
Det juridiska ansvaret för dödsmisshandeln är ännu inte utrett. Det dröjer månader innan en förundersökning om arbetsmiljöbrott för vållande till annans död blir klar, enligt åklagaren Aino Alhem. Om åtal väcks rör det en person i chefsbefattning.
Mannen som utförde dådet är dömd till livstids fängelse för mord.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.