Fackets jurister ifrågasätter EG-dom

EU-RÄTTEN2008-04-07

EG-domstolens dom i Rüffertmålet kommer allvarligt att rubba förtroendet för EU bland Europas löntagare. Det skriver tre ledande jurister i LO och TCO i en debattartikel.

Domen i EG-domstolen innebär att domstolen underkänner den internationella arbetsorganisationen ILOs konvention om kontrakt med den offentliga sektorn. Det skriverr TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär, LO-juristen Claes-Mikael Jonsson och Dan Holke, chefsjurist vid LO-TCO Rättsskydd i en debattartikel på Europaportalen.se.

”Enligt konventionen ska offentliga kontrakt innehålla klausuler som tillförsäkrar arbetstagarna minst lika förmånliga villkor som gäller enligt kollektivavtal på platsen där arbetet utförs. Det handlar om att skattepengar inte ska användas till att främja social dumpning.”

EG-domstolen har på ett uppseendeväckande sätt åstadkommit en rejäl kollision mellan EG-rätt och grundläggande internationella konventioner, anser fackets jurister. På europeisk nivå öppnar domen för lönekonkurrens och innebär att förtroendet för EU bland Europas löntagare undermineras allvarligt.

”När EG-domstolen legitimerar lönekonkurrens genom utstationering av arbetstagare väljer den också bort den sociala dimensionen. Ett EU som uteslutande handlar om marknad och ekonomiska rättigheter har ingen framtid”, skriver de tre juristerna.

Rüffertdomen får ingen omedelbar påverkan på svensk arbetsmarknad, bedömer de. Det svenska och tyska systemet i byggbranschen skiljer sig, och svenska fackliga organisationer kan även i fortsättningen kräva kollektivavtal med utländska företag.

”Men domen är ändå djupt olycklig eftersom domstolen så entydigt bejakar lön och villkorskonkurrens i utstationeringssituationer. Det motverkar krav på likabehandling och sund konkurrens. Målet för EU är enligt fördraget bättre villkor och högre lön för Europas arbetstagare. Sammantaget har vi efter dessa tre domar i EG-domstolen fått ett mindre socialt Europa. Det måste vi ändra på!”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA