"Vårt uppdrag säkra kvaliteten"

HÖGSKOLEVERKET2008-11-14

Högskoleverkets uppdrag är att säkra kvaliteten i utbildningen – inte bara att utveckla den. Det skriver universitetskanslern i ett svar på kritiken mot verkets utvärderingar.

Universitetskansler Anders Flodström bemöter tillsammans med Clas-Uno Frykholm, chef för utvärderingsavdelningen, den kritik som Sveriges universitets- och högskoleförbund framfört i en debattartikel i Dagens Nyheter (se länk till höger).

Högskoleverket arbetar både med att bedöma examensrätter för nya utbildningar och att utvärdera befintliga utbildningar, skriver universitetskanslern och menar att SUHF blandar ihop dessa verksamheter:

”När vi ska avgöra om ett lärosäte ska ges examensrätt bedömer vi förutsättningarna för att utbildningen ska kunna bedrivas med god kvalitet — eftersom utbildningen inte har startat kan vi inte bedöma resultat. När vi däremot utvärderar befintliga utbildningar granskar vi inte bara utbildningens förutsättningar utan också hur den bedrivs och vilka resultat den leder till.”

De metoder verket använder är vetenskapligt grundade och används över hela världen. Det vore önskvärt om kriterierna för bedömningen kunde fastställas tidigare i processen – det arbetar verket vidare med, enligt Anders Flodström och Clas-Uno Frykholm:

”Vi arbetar ständigt med metodutveckling och säkert kan vi lära något också av SUHFs granskning. Vårt yttersta mål är att alla utbildningar ska hålla så god kvalitet som möjligt — ett mål som vi förhoppningsvis delar med SUHF. Det gynnar både studenterna, svensk arbetsmarknad och vår internationella konkurrenskraft.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA