Brister i högskolornas kvalitetsarbete

HÖGSKOLAN2009-03-19

Var tredje högskola får underkänt i en granskning av högskolornas egna kvalitetsarbeten som Högskoleverket har genomfört.

Högskoleverket har granskat hur nio universitet och högskolor hanterar sitt eget kvalitetsarbete. I rapporten får en högskola med beröm godkänt medan tre blir underkända.

Mälardalens högskola har enligt rapporten ett systematiskt kvalitetsarbete och når den högsta nivån. Flera av de granskade lärosätena når upp till en mellannivå, med ett kvalitetsarbete som delvis fungerar väl, men där vissa områden behöver förbättras. Tre lärosäten – Karlstads universitet, Malmö högskola och Örebro universitet – hamnar på den lägsta nivån i rapporten. Det innebär att de måste åtgärda sitt kvalitetsarbete. Södertörns högskola, Växjö universitet, Mittuniversitetet, Högskolan i Kalmar och Högskolan i Jönköping får med tvekan godkänt.

Senast Högskoleverket granskade kvalitetsarbetet var 2002. Då var det bara 4 av 33 universitet och högskolor som hade ett självsanerande kvalitetsarbete.

– Det är oroande att kvalitetsarbetet i Sverige inte utvecklats mer under den period vi granskat det. Det vore trist om den enda vägen att uppnå en god självsanering går via sanktioner, säger universitetskansler Anders Flodström i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA