Utvärdering av utbildning döms ut

HÖGSKOLAN2008-11-11

Högskoleverket, HSV, får mycket skarp kritik av Sveriges universitets- och högskoleförbund. Enligt en debattartikel är verkets kontroll av utbildningens kvalitet undermålig.

Sveriges universitets- och högskoleförbund är ett samarbetsorgan för 42 svenska lärosäten för högre utbildning. I en debattartikel i Dagens Nyheter, undertecknad av samtliga styrelseledamöter i förbundet, kritiseras HSVs metoder för att utvärdera landets högre utbildningar för att vara ogenomtänkta, otydliga och inkonsekventa.

”Varför är andelen disputerade lärare i Gävle, 34 procent, 'otillfredsställande låg' när genomsnittet i landet är 35 procent och fem andra lärosäten får godkänt för 30 procent eller lägre”? undrar de åtta undertecknarna, apropå en granskning av lärarutbildningen i Gävle.

Debattartikeln kräver att HSV ställer tydliga krav på lärosätena, utifrån kriterier som är kända i förväg. Arbetsmetoderna måste dokumenteras och beslut ska vara begripliga, jämförbara och tydligt underbyggda.

Om HSV ska kunna dela ut eller dra in examinationsrätter som berör tiotusentals studenter måste metoderna för att mäta utbildningens kvalitet vara bättre underbyggda än idag, skriver debattörerna:

”HSVs resonemang duger inte. Är det för svårt att sätta kriterier i förväg så får de prövas ut i en pilotomgång, vars resultat publiceras och diskuteras innan den fullständiga utvärderingen börjar. Högskoleverkets kvalitetsgranskningar måste ha betydligt högre kvalitet än i dag. Det är bråttom.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA