Här hittar du de artiklar ST Press publicerat om Rättsväsendet. Du kan även följa vad ST Press skriver om Rättsväsendet genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
I en lagrådsremiss föreslår regeringen en ny preskriptionslagstiftning. Trots förväntade högre kostnader för rättsväsendet föreslås inga nya pengar till myndigheterna.
Regeringens utredare Stefan Strömberg överväger att föreslå en nedläggning av Ekobrottsmyndigheten, EBM. Det rapporterar Dagens Industri, och lokala fackliga företrädare bekräftar uppgiften. ”Men det finns inget färdigt förslag, så vi har is i magen”, säger STs avdelningsordförande Karin Hallström Norberg.
Regeringen vill permanenta den tillfälliga lagen om hemlig dataavläsning vid allvarliga brott. I en lagrådsremiss föreslås att lagen, med vissa justeringar, ska gälla utan tidsbegränsningar. ”De brottsbekämpande myndigheterna behöver effektiva verktyg för att komma åt den allvarliga och organiserade brottsligheten”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, förslaget.
Regeringen föreslår i en proposition att biometriska metoder som fingeravtryck, ansiktsigenkänning och DNA ska få användas i högre utsträckning i brottsbekämpningen. ”Möjligheten att använda biometriska data är särskilt viktig när vittnen och brottsoffer inte vill medverka i brottsutredningar, något som tyvärr förekommer alltför ofta”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, lagförslaget.
Regeringen går vidare med förslaget att möjliggöra anonyma vittnen i rättsprocessen. Enligt ett pressmeddelande är syftet att stärka vittnesskyddet, bryta tystnadskulturen och utreda och klara upp fler brott.
En tidigare passhandläggare på Polismyndigheten har åtalats för att ha framställt falska pass, rapporterar Dagens Juridik. Ytterligare två personer, som inte varit anställda vid myndigheten, har också åtalats för sin inblandning i framställandet av passen.
Domstolsverket, Kriminalvården och Polismyndigheten har fått regeringens uppdrag att gemensamt ta fram nya metoder för att hindra att myndigheter hyr lokaler av kriminella.
Domstolsverket föreslår att regeringen inför ett krav på prövningstillstånd för att en tingsrättsdom i brottmål ska prövas i hovrätt. Domar där den åtalade dömts till två års fängelse eller mer ska enligt förslaget vara undantagna från kravet.
En åklagare i Stockholmsområdet har åtalats för brott mot tystnadsplikten i två fall. Den åtalade är släkt med en ledande gängkriminell och har enligt åtalet vidarebefordrat sekretessbelagda uppgifter.
Regeringen har tagit Sverige ett steg närmare Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, genom att anmäla det svenska deltagandet till EU-kommissionen och ministerrådet. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer, M, är detta det sista formella steget från svensk sida.
Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att se över vissa frågor i syfte att stärka domstolarnas och domarnas oberoende. ”Oberoende domstolar med oberoende domare är grundläggande i en demokratisk rättsstat”, betonar justitieminister Gunnar Strömmer, M.
Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten att Kriminalvården får 1,38 miljarder kronor extra i år. Det är närmare en miljard kronor mindre än vad myndigheten begärt.
I vårändringsbudgeten föreslås Sveriges Domstolar få ytterligare 100 miljoner kronor under 2024. Regeringens syfte är att domstolarna ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet i takt med övriga satsningar på rättsväsendet.
Regeringen föreslår att berörda myndigheter ska få utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel som hemlig avlyssning eller dataavläsning för att lokalisera personer som ska frihetsberövas. ”Misstänkta och dömda personer ska inte kunna hålla sig undan från utredning, lagföring och straff i Sverige”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer propositionen.
Sex myndigheter får regeringens uppdrag att skärpa arbetet för att återta brottsvinster. ”För att knäcka den organiserade brottsligheten måste vi strypa den kriminella ekonomin”, betonar finansminister Elisabeth Svantesson, M, i ett pressmeddelande.