Förslag kan strida mot ILO-konventioner
Regeringens förslag att minska sjukersättningen för långtidssjuka kan strida mot ILOs regler. Det anser den svenska ILO-kommittén.
Regeringen vill begränsa den sjukersättning som enligt kollektivavtalets försäkringar kan utgå till den som varit sjukskriven i över ett år.
– I praktiken innebär regeringens förslag att en förmån som arbetstagarna förhandlat sig till och avstått löneutrymme för konfiskeras. Enligt ILOs praxis är det ett otillåtet ingrepp i den fria förhandlingsrätten som flera regeringar fällts för, senast Grekland för mindre än ett år sedan.
Det säger Lars Bengtsson, internationell sekreterare på TCO och ledamot i Svenska ILO-kommittén, i ett pressmeddelande.
I sitt remissvar ifrågasätter Svenska ILO-kommittén om regeringsförslaget är förenligt med fyra ILO-konventioner. Framför allt gäller det nummer 98 om organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten.
ILO, Internationella arbetsorganisationen, är ett FN-organ och Svenska ILO-kommittén är regeringens beredningsorgan i ILO-frågor. I det finns representanter från både regeringen och arbetsmarknadens parter.
– ILO-kommittén och dess sekretariat består av Sveriges främsta experter på ILOs konventioner. Regeringen har all anledning att lyssna på sina egna experter och slopa förslaget, säger TCOs ordförande Sture Nordh.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.