Annons:

Lavallagen granskas av KU på nytt

RIKSDAGEN2010-03-11

Förslaget till ny arbetsrättslig lagstiftning efter Lavaldomen skickas tillbaka från riksdagen till konstitutionsutskottet, KU, och lagrådet. Oppositionen vill vilandeförklara förslaget.

Efter en lång och stundtals hetsig debatt förra veckan bordlade riksdagen beslutet om nya arbetsrättsregler efter Lavaldomen till på onsdagen. Riksdagens majoritet röstade för att lagförslaget skulle antas, men eftersom Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet hävdade att förslagen innehåller regler som inskränker på grundlagens fri- och rättigheter kunde de skicka ärendet tillbaka till KU. Enligt regeringsformen krävs det fem sjättedels majoritet för att en begäran om vilandeförklaring ska kunna avslås.

– Det är inget litet ingrepp i den svenska modellen som regeringen tillåter sig att göra. Det är i själva verket att sticka kniven rakt i pulsådern. Inget kommer heller att göras från regeringens sida för att hejda denna störtblödning, sa Sven-Erik Österberg, S, under riksdagsdebatten.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, M, hävdade att rättssäkerheten för utländska arbetare blir sämre genom att den nya lagstiftningen inte genomförs:

– Det är lätt och oansvarigt att vara kritisk till propositionen och komma med överdriven skrämselpropaganda om lönedumpning och den svenska modellens död. Vi är här för att ta ansvar för att svensk lagstiftning ska överensstämma med EU-rätten och för att stå upp för den svenska modellen.

Nu ska KU och lagrådet på nytt ta ställning till om lagförslaget innebär sådana ingrepp i de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna att reglerna om vilandeförklaring kan tillämpas. Förra gången lagrådet fick frågan från KU blev svaret att rådet inte kunde ge något svar eftersom det inte fanns något formellt yrkande att ta ställning till. Nu finns det ett sådant.

Om vilandeförklaring inte blir aktuell genomförs den nya arbetsrätten senare i vår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA