Lättnad och glädje över nytt avtal
”Ett avtal vi kan glädjas åt”, säger Alejandra Pizarro Carrasco, styrelseledamot i STs avdelning inom universitet och högskolor. Fredagens avtalsråd röstade enhälligt ja till det nya treåriga avtalet för myndighetsanställda.
I årets avtalsrörelse har flera stora frågor varit uppe på förhandlingsbordet. Efter fredagens avtalsråd, där alla röstade för att det nya avtalet skulle skrivas på, kände många förtroendevalda lättnad.
– Vi blev jätteförvånade och förbannade när vi läste Arbetsgivarverkets yrkanden i juni och dessutom fick veta att de hade sagt upp trygghetsavtalet. Det var mycket som stod på spel. Nu lyckades ST ändå få ett avtal som vi inte bara behöver acceptera utan även kan glädjas åt, säger Alejandra Pizarro Carrasco, ledamot i styrelsen för ST inom universitet och högskolor.
Hon tycker som de flesta andra Publikt talat med att det är bra med tydliga ramar för de lokala förhandlingarna.
– Och siffrorna är också bra, men som förhandlare hade jag önskat mig ett mindre baktungt avtal. Hade vi fått mer i början hade det följt med och resultatet hade blivit bättre, totalt sett, säger hon.
Ännu en gång saknas en individgaranti i det centrala avtalet, något Alejandra Pizarro Carrasco beklagar.
– Jag hävdar fortfarande att en individgaranti är något en facklig organisation ska arbeta för. Det handlar om att alla ska få en rimlig löneutveckling. Det är en rättvisefråga.
Länge befarade man inom ST att Arbetsgivarverket skulle säga upp pensionsavtalet PA 03. Så blev det inte. Det tycker Alejandra Pizarro Carrasco är bra:
– Om avtalet hade blivit uppsagt skulle allt ha stått på spel. Nu har parterna dessutom enats om ett gemensamt diskussionsunderlag. Därmed kommer förhandlingarna inte att präglas av olika bilder utan mera av ”det är det här vi har och det ska vi utveckla”.
Thord Jansson, avdelningsordförande inom Statens institutionsstyrelse, SiS, är även han nöjd med det nya avtalet.
– Det har varit ett ställningskrig. Vi får inte så mycket men jag tycker inte att vi har sålt bort oss heller. Det är godkänt, säger Thord Jansson.
Förutsättningarna var tuffa när Arbetsgivarverket både sade upp trygghetsavtalet i juni och yrkade på omförhandling av pensionsavtalet.
– Med tanke på det kunde avtalet ha blivit sämre. Det är bra att man enats om ”staket” runt de fortsatta förhandlingarna, säger Thord Jansson.
Om något saknas så är det ett krav på att man ska skriva lokala restidsavtal, anser han.
– All tid ska räknas som arbetstid, menar Thord Jansson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.