Kvinnors arbetsmiljö skyddas dåligt

ARBETSMILJÖ2012-02-15

Arbetsmiljöverket riktar sina krav främst mot manligt dominerade arbetsplatser. Manliga sektorer får dubbelt så många förelägganden och förbud riktade mot sig som kvinnligt dominerade sektorer.

Den upptäckten gjorde Maria Steinberg, jurist och lektor i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet, när hon gick igenom beslut från december 2007 till juni 2010. Hon berättar om sin undersökning i artikeln ”Är arbetsmiljölagen sexistisk?”, som ingår i boken Perspektiv på kvinnors hälsa i arbetslivet.

Även svenska arbetsmiljöföreskrifter är i hög grad inriktade på typiskt manliga arbetsmiljöer i industri och byggverksamhet, konstaterar hon. Det finns föreskrifter om ställningar, truckar och gradsaxar, men ingen om psykosocial arbetsmiljö. Det finns inte heller föreskrifter som fördelar arbetsmiljöansvaret i politiskt styrda verksamheter – den offentliga sektorn – medan det för byggprojekt finns en detaljerad ansvarsfördelning.

– Jag tycker till exempel att politiker har ett ansvar för konsekvenserna vid underbemanning, säger Maria Steinberg. Det är en fråga om resurser, och dem kan inte tjänstemännen besluta om.

Dessutom har skyddsombudens möjligheter att stoppa farliga verksamheter tolkats utifrån typiskt manliga arbetsmiljöer, där riskerna ofta är akuta, menar Maria Steinberg.

– Stoppningsrätten gäller inte vid långsamt verkande risker, såsom belastningsskador som fler kvinnor drabbas av.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA