Kommun frias från diskriminering
Arbetsgivaren är inte ansvarig för de frågor fackliga representanter ställer under en anställningsintervju. Det framgår av en friande diskrimineringsdom från Arbetsdomstolen, AD.
En palestinsk man hade sökt en rektorstjänst i Örebro kommun. Han blev intervjuad av tre grupper, och under intervjun med de fackliga representanterna ställdes frågan:
– Vad tycker du som muslim om att jobba med många kvinnor?
Mannen förklarade att han ansåg frågan vara kränkande och irrelevant och att han därför vägrade att besvara den. Intervjugruppen vidhöll att frågan var relevant och att han borde besvara den.
Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, stämde Örebro kommun inför AD för diskriminering. DO ansåg att frågan var kränkande, eftersom den byggde på att mannen på grund av sin etnicitet skulle ha en negativ kvinnosyn.
AD kommer i sin dom fram till att de fackliga företrädarna ställt frågor utifrån sitt fackliga uppdrag och inte på uppdrag av kommunen. Därför var det inte arbetsgivarens ansvar och Örebro kommun kan inte ställas till svars.
– Jag är besviken men inte förvånad över Arbetsdomstolens utslag. Men om arbetsgivaren frias måste ansvaret kunna utkrävas av facket, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.
– Eftersom det inte finns någon möjlighet att kräva facket på skadestånd så lämnas den arbetssökande i det här fallet helt rättslös.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.