"FRA-lag oförenlig med rättsstaten"

ÖVERVAKNING2008-06-16

På onsdag röstar riksdagen om den lag som ger Försvarets radioanstalt rätt att övervaka tele- och datatrafik som passerar Sveriges gräns. ”Förslaget är inte förenligt med principerna för en rättsstat”, anser STs vice ordförande Britta Lejon.

Av:  Eva Spira

I morgon diskuteras FRA-förslaget i riksdagen och på onsdag ska ledamöterna trycka på sina ja- eller nejknappar.

Mediernas rapportering går på högvarv inför omröstningen och de borgerliga partiernas ungdomsförbund försöker förmå de riksdagspolitiker som uttalat sig kritiskt att rösta nej.

Oppositionspartierna är emot lagförslaget. Om fyra borgerliga riksdagspolitiker går emot partilinjen och röstar nej faller förslaget.

Fackförbundet STs nyvalda vice ordförande, Britta Lejon, som 1998 till 2002 var statsråd i justitiedepartementet med ansvar för demokrati- och förvaltningsfrågor, hoppas på ett nej på onsdag.

– Om förslaget går igenom kommer Sverige inte längre att kunna vara det demokratiska och öppna föredöme som vi är i dag.

Enligt Britta Lejon kan lagförslaget leda till att medborgarna inte längre litar på myndigheterna och dess anställda:

– Lagen innebär att svenska statstjänstemän ska avlyssna svenska medborgare utan att det finns välgrundade misstankar om brott. Övervakningen ska ske utan domstolsprövning och utan någon oberoende efterhandskontroll. Det är ett förfarande som är fullständigt främmande för en rättsstat, säger Britta Lejon.


FRA-lagen

Lagförslaget innebär att teleoperatörerna blir skyldiga att ge Försvarets radioanstalt, FRA, tillgång till all kabelburen trafik som passerar Sveriges gräns. Den ska sedan scannas av med hjälp av olika sökbegrepp i jakt på yttre hot.

Men även inhemsk trafik passerar i många fall gränserna. Om FRAs datorer skulle fånga information som går inom Sverige, eller skyddas av grundlagens regler om källskydd, ska den förstöras, enligt förslaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA