Avlyssning läggs på is

FRA2007-05-25

Socialdemokraterna har lämnat förhandlingarna med regeringen om förslaget till utökad signalspaning. Beslutet om att genomföra lagen kommer nu att skjutas upp minst ett år.

Förre justitieministern Thomas Bodström, s, lägger hela skulden för att förhandlingarna inte lett till någon uppgörelse på regeringen. Den var inte beredd att tillmötesgå socialdemokraternas ”berättigade krav”:

– Vi vill också sätta landets säkerhet främst och anser att det behövs en FRA-lag, men regeringens proposition är för dålig, säger Thomas Bodström enligt TT.

Försvarsminister Mikael Odenberg, m, beklagar att en uppgörelse inte kunde nås och säger till TT att han fortfarande inte vet varför socialdemokraterna valde att hoppa av.

Socialdemokraterna hade gjort en kravlista i tio punkter (se ”S ställer krav på signalspaning” ovan till höger) om förändringar i regeringens förslag. Redan när partiets motion lades fram gjorde socialdemokraterna klart att man krävde att regeringen skulle tillmötesgå alla kraven för att få socialdemokraternas stöd.

Det största avståndet mellan regeringen och oppositionen var kring socialdemokraternas krav att tillstånd till avlyssning skulle ges av civil domstol. Den debatt som försvarsminister Mikael Odenberg och Thomas Bodström fört via media om den frågan blev så infekterad att en uppgörelse inte blev möjlig. Också i sak har regeringen sagt bestämt nej till en civil domstolsprövning.

Nu kommer socialdemokraterna att utnyttja möjligheten att förklara förslaget vilande, varför genomförandet av lagen kommer att fördröjas minst ett år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA