Ändrat förslag om avlyssning
Regeringen har överlämnat ett lagförslag om signalspaning till lagrådet. Det färdiga förslaget innehåller nya åtgärder till skydd för den personliga integriteten.
Den departementspromemoria som ligger till grund för regeringens förslag har väckt kritik från många av remissinstanserna. Bland annat har både Rikspolisstyrelsen och Säpo uttryckt farhågor för att Försvarets Radioanstalt, FRA, ska bedriva polisiärt underrättelsearbete.
Enligt försvarsminister Mikael Odenberg (m) har de senaste veckornas debatt varit besynnerlig:
– Det har figurerat en massa felaktigheter, jag höll på att säga desinformation, och det har skapat en väldigt underlig bild av vad regeringen håller på med, sa han vid onsdagens presskonferens.
– Vi vill förtydliga gränsdragningen mellan polisiär verksamhet och försvarets underrättelseverksamhet, och vi vill också teknikanpassa den här lagstiftningen.
Förslaget innebär att signalspaning får bedrivas även om signalerna inte är luftburna, utan går genom kabel. För att skydda den personliga integriteten föreslår regeringen att Försvarets underrättelsenämnd ska övervaka den signalspaning som bedrivs av FRA, och att ett särskilt integritetsskyddsråd inrättas vid nämnden.
Enligt förslaget ska vissa myndigheter få beställa signalspaning kring specifika hot från FRA, men en sådan beställning ska prövas och godkännas av underrättelsenämnden. Nämnden ska göra en prövning utifrån lagens krav och kan sedan ge tidsbegränsat tillstånd upp till sex månader.
Signalspaning får inte användas om informationen går att få på andra sätt och det måste finnas en nytta som överväger hotet mot den personliga integriteten. Spaningen får inte inrikta sig på inhemska förhållanden eller enskilda personer.
Hur FRA genomfört sin spaning utifrån olika sökkriterier kommer sedan i efterhand att granskas av nämnden, bland annat med inriktning på integritetsskyddet. Nämnden kan både avbryta pågående spaning och tvinga fram att information som är irrelevant och integritetskränkande raderas.
Enligt försvarsministern är regeringen enig om det nu framlagda förslaget.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.