Tidigare Säpochef kritisk mot avlyssningsförslag

KONTROLL2007-02-06

För att tillmötesgå kritikerna har Mikael Odenberg gjort ändringar i lagförslaget som ska ge Försvarets radioanstalt rätt att övervaka telefoner och e-post. Förre Säpochefen Anders Eriksson är inte imponerad.

Av:  Eva Spira

Efter hård kritik från justitiedepartementet, Säpo, Rikspolisstyrelsen och Registernämnden presenterade försvarsminister Mikael Odenberg ett något förändrat lagförslag som nu har skickats till lagrådet för granskning.

Enligt det ska ett integritetsskyddsråd inrättas på Försvarets radioanstalt, FRA. Ledamöterna i rådet ska utses av regeringen och uppgiften blir att övervaka integritetsskyddet.

Det är regeringen och vissa myndigheter som ska ange inriktningen på vad som ska övervakas. Sedan är det FRA som bestämmer vilka sökbegrepp som ska användas för den automatiska avlyssningen. Sökbegreppen ska kontrolleras i efterhand av Försvarets underrättelsenämnd.

Radering i efterhand

I lagrådsremissen sägs också att information som inte får fångas upp av FRA, exempelvis sådant som skyddas av Tryckfrihetsförordningen, ska raderas i efterhand.

Anders Eriksson, ordförande för Registernämnden och före detta Säpochef, är helt emot tanken på att hela befolkningen ska avlyssnas av FRA. De nya skrivningarna i lagrådsremissen har inte påverkat hans inställning.

Att det bara är kommunikation som passerar Sveriges gränser som ska övervakas har ingen betydelse, anser han, då även inhemsk trafik kan gå via utlandet.

–Och vad är det som säger att samtal som går till utlandet inte ska ha samma integritetsskydd som samtal inom Sverige?

Han vänder sig framför allt emot att lagförslaget ger FRA en generell rätt att söka efter information.

–Det vore en annan sak om det fanns ett antal kriterier för när övervakning kan vara tillåten, till exempel om landet befinner sig i krig eller i allvarlig fara. Då skulle tillstånd kunna ges efter en prövning i domstol.

Sågar integritetsskydd

Då det integritetsråd som försvarsminister Mikael Odenberg vill inrätta ska ingå i FRA får det ingen självständig och oberoende ställning, poängterar Anders Eriksson.

Han anser inte heller att det har någon större betydelse att samtal mellan till exempel en meddelare och en tidningsredaktion ska förstöras i efterhand.

–Då är ju integritetsintrånget redan genomfört!

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA