Annons:

Politisk strid om övervakad teletrafik

ÖVERVAKNING2008-06-03

En lag som ger Försvarets radioanstalt rätt att övervaka data- och teletrafik kan öppna slussarna för övervakning av vanliga medborgare, befarar Peter Rådberg, mp. Men allt talar för att lagförslaget klubbas av riksdagen 17 juni.

Av:  Eva Spira

Riksdagens försvarsutskott kallade nyligen in FRAs generaldirektör, Ingvar Åkesson, för att svara på frågor om hur myndigheten ska tillämpa lagen om signalspaning.

Lagförslaget ska ge Försvarets radioanstalt tillgång till datakommunikation som passerar Sveriges gränser. Trafiken ska skannas med hjälp av olika sökbegrepp i jakt på yttre hot. Även delar av den inhemska tele- och datatrafiken passerar gränserna, men den får inte genomsökas.

Det Ingvar Åkesson skulle svara på var om myndigheten även skulle använda sig av aktiv spaning, vilket bland annat betyder att man hackar sig in i datorer för att söka information.

Tror inte på svaret

Svaret från generaldirektören var att någon aktiv spaning inte skulle ske. Peter Rådberg tror inte på det:

– Då lagförslaget inte innehåller något förbud, befarar jag att FRA ändå kommer att bedriva aktiv spaning mot personer de anser vara ett hot mot säkerheten. Även vanliga medborgare riskerar att bli avlyssnade.

Miljöpartiet, vänsterpartiet och socialdemokraterna kommer att rösta nej till lagförslaget.

Väntas gå igenom

Socialdemokraterna hade sagt ja om de fått igenom vissa ändringar, till exempel att det inrättas ett oberoende kontrollorgan.

– Man har inte ansträngt sig för att hitta en lösning. Förslaget ser ut precis som det gjorde för ett år sedan när det förklarades vilande i riksdagen, säger försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Anders Karlsson.

Men ett nej från de tre oppositionspartierna räcker inte, vilket med all sannolikhet innebär att lagförslaget antas av riksdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA