Förbud mot att diskriminera äldre
I dag överlämnade regeringen lagrådsremissen om en ny diskrimineringslag. Nytt är att äldre och transpersoner omfattas av lagen. Skadestånden blir högre än tidigare
Lagrådsremissen innehåller Diskrimineringskommitténs förslag till en sammanhållen diskrimineringslag. Den ska ersätta sju lagar och föreslås träda i kraft den 1 januari 2009.
– Syftet med att slå samman ombudsmännen är att skapa en mer effektiv tillsyn av att diskrimineringslagen följs, förklarade jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni vid dagens presskonferens.
En sammanslagen myndighet får större genomslagskraft, tyngd och auktoritet än en separat för varje diskrimineringsgrund.
Går förslaget igenom försvinner alltså de nuvarande ombudsmännen mot diskriminering: Jämställdhetsombudsmannen, Diskrimineringsombudsmannen, Handikappombudsmannen och ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO.
Två nya diskrimineringsgrunder föreslås: ålder och könsöverskridande identitet eller så kallade transpersoner.
Vad gäller diskriminering i arbetslivet tycker kommittén att bland annat också delar av utbildningssektorn, allmän sammankomst och offentlig tillställning, offentliga anställningar och uppdrag ska omfattas av diskrimineringsförbudet.
Diskrimineringsförbud för ålder bör dock utredas ytterligare, enligt kommittén som också vill införa positiv särbehandling på grund av etnisk tillhörighet i arbetslivet.
Den som bryter mot diskrimineringsförbudet ska betala skadestånd och det kan bli fråga om högre belopp än i dag.
Diskrimineringsombudsmannen ska som i dag ha rätt att föra en enskilds persons tala inför domstol. I arbetslivet föreslås det fungera som hittills: i första hand företräds man av sin fackliga organisation, i andra hand av ombudsmannen.
Men rätten utvidgas så att även en ideell förening får rätt att företräda en medlem inför domstol.
När det gäller mål om diskriminering i arbetslivet föreslår kommittén att Arbetsdomstolens sammansättning ändras så att inte intresseledamöterna får majoritet. Det ska vara fem ledamöter: en ordförande, en vice ordförande en företrädare för vardera arbetsgivare och arbetstagare samt en ”tredje man” med särskild insikt i diskrimineringsfrågor.
Flera förslag från Diskrimineringkommittén har tidigare mött kritik. Bland annat var dåvarande Jämställdhetsombudsmannen, Claes Borgström, emot en sammanslagning av de fyra ombudsmännen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.